Разлика помеѓу преработките на „Голема бела ајкула“

с
→‎Поделба и распространетост: Јазично подобрување, replaced: дестинација → одредиште, вна одредиште → вно одредиште
с (→‎Големина: Јазично подобрување, replaced: индивидуално → поединечно)
с (→‎Поделба и распространетост: Јазично подобрување, replaced: дестинација → одредиште, вна одредиште → вно одредиште)
Големата бела ајкула живее во скоро сите крајбрежни води жија температура е помеѓу 12 и 24 степени, со голема концентрација на бреговите на Австралија, Јужна Африка, Калифорниа, североисточен САД, Мексиканскиот остров Гвадалупе и Нов Зеланд.
Тоа е риба која живее на отворено море, забележана најмногу во внатрешни притоки во присуство на фоки, морски лавови, други ајкули и други видови на коскени риби. Тоа е отворено океански станар забележан на длабочина околу 1,220 метри. Овие пронаоѓања го предизвикаа традиционалното внимание за белата ајкула како крајбрежен вид.
Според неодамнешни проучувања, Калифорниските бели ајкули се преселиле во област помеѓу Баја, Калифорнија и Хаваи познато како White Shark Café., да поминат најмалку 100 дена пред да се преселат пак на Баја. Тие пливаат полека и нуркаат надолу околу 900м. По пристигнување, ги менуваат навиките и прават кратки нуркања до околу 300 метри. Друга бела ајкула забележана на Јужноафриканси брег пливала кон јужниот брег на Австралија и се вратила по една година. Ова ги отфрлило традиционалните теории дека белата ајкула е крајбрежен предатор. Зошто се иселиле и што правеле на нивнанивно дестинацијаодредиште е сè уште непознато. Можности вклучуваат сезонско хранење или парење.
Слично проучување забележало бела ајкула од Јужна Африка како плива кон Австралијански северозападен брег и назад, патување од 20,000 км за 9 месеци.