Екстранет: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 1 година
с
→‎Однос на интранет: Јазична исправка, replaced: веб-страница → мрежно место, на мрежно место → но мрежно место, но мреж → на мреж
с (→‎Екстранет: Јазично подобрување, replaced: сервери → опслужувачи)
с (→‎Однос на интранет: Јазична исправка, replaced: веб-страница → мрежно место, на мрежно место → но мрежно место, но мреж → на мреж)
 
=====Однос на интранет =====
Екстранет може да се сфати како интранет мапиран на јавниot интернет или некои други системи за пренос не е достапни за широката јавност, надгледувани од повеќе администратори од една фирма. На пример, комуникационите мрежи на воените сили од различни безбедносни причини се мапира на еден заеднички систем за пренос што не е поврзан со други глобални мрежи. Секоја приватна мрежа мапирана во јавноста е виртуелна приватна мрежа [[Virtual private network]](VPN), често користејќи специјални безбедносни протоколи.Со децении, институциите се поврзувале еден со друг создавајки приватна мрежа за разменување на информации. Една од разликите што ја карактеризира екстранет, сепак, е дека нејзиното интерконекции се над една заедничка мрежа наместо преку посветен физички линии. Во однос на Интернет Протоколот на мрежи, RFC 4364 се вели: "Ако сите сајтови, во VPN се во сопственост на истата компанија, на VPN е корпоративниот Интранет. Ако разни сајтови, во VPN се во сопственост на различни претпријатија, VPN е екстранет.
За помали, географски обединети организации ", екстранет" е соодветниот термин да се опише селективен пристап до интранет систем доделен на добавувачите, клиентите, или други компании. Таквиот пристап не подразбира тунелирање, туку едноставно механизам за проверка со web опслужувачот. Во оваа смисла, "екстранет" означува "приватни дел" на веб-страницамрежно место, каде што "регистрираните корисници" се движат, овозможена од механизми на "страната за логирање[[logging (computer security)|"login page"]].
 
==== Предности ====