Разлика помеѓу преработките на „Меко дрво“

Додадени 56 бајти ,  пред 2 месеци
нема опис на уредувањето
 
'''Меко дрво''' — [[дрво (материјал)|дрво]]то на [[зимзелено растение|четинари]]те (зимзелените дрва). Дрвјата што даваат „меки дрва“ се: [[бор (дрво)|бор]], [[смрека]], [[кедар]], [[елка]], [[ариш]], [[дуглазија]], [[цуга]], [[чемпрес]], [[секвоја]] и [[тиса (дрво)|тиса]].
 
Како што кажува самото име кажува, во просек меките дрва се помеки од оние кај [[тврдо дрво|тврдите дрва]], но само во просек — дрвото на тисата, на пример, е многу потврдо од највеќето тврди дрва. Истото важи и за дрвото на [[долголисен бор|долголисниот бор]], додека [[балсамово дрво|балсамовото]] дрво (технички-тврдо дрво) е многу меко.
 
Меките и тврдите дрва се разликуваат по нивната микроскопска структура. Структурата на мекото дрво е прилично рамномерна, со само два вида клетки: [[трахеид]]ски и [[паренхим]]ски. Меките дрва немаат [[растителна жила|жили]] (пори) за спроведување на вода, туку користат [[трахеидтрахеиди]]и.
 
Општо земено меките дрва се лесни за обработка: тие го сочинуваат најголемиот дел од дрвата кои човекот ги исползува. Мекото дрво има огромен дијапазон на примени: главен материјал за градежни структурни елементи, мебел и дрвенарии. Мекото дрво се употребува и во производството на [[хартија]], и разни видови на [[средно-густ лесонит]]. Пофините меки дрва наоѓаат разна специјализирана примена.
 
== Поврзано ==
 
[[Категорија:Дрвени материјали]]
[[Категорија:Дрвна индустрија]]
[[Категорија:Анатомија на растенијата]]
6.288

уредувања