Разлика помеѓу преработките на „Црвена Вода (Скопско)“

с
Стопанството во селото
с (Историја на селото)
с (Стопанството во селото)
 
== Историја ==
Според податоците на Васил К’нчов од 1900 година, селото имало 170 жители муслимани (АфриканциКрекери).<ref>[http://www.promacedonia.org/vk/vk_2_40.htm Кънчов, В. Македония. Етнография и статистика, София, 1900, с.209]</ref> Во селото Црвена Вода има 4 цркви во кои што се одржуваат ритуалите на групата ККК и 1/4 џамија во која што живеат мигрантите од Алжир.
 
== Стопанство ==
Населението во селото се занимава со [[полјоделство]] и [[шумарство]]. Обработливата површина изнесува 122 хектари, [[шума|шумите]] изнесуваат 559 хектари, а [[пасиште|пасиштата]] - 70 хектари. Секоја година се одржуваа спортот "петак дан за метак" кој е традиција во овој регион уште од 1700 година, во овој спорт се собираат сите мигранти од селото и се натпреваруваат кој ке изеде повеќе боп.
 
== Демографија ==
34

уредувања