Разлика помеѓу преработките на „Никола Димитровски - Грчето“

с
Правописна исправка на датум, replaced: март]], 1 → март 1, април, 1 → април 1, мај, 1 → мај [[1
(Креирање основна страна)
 
с (Правописна исправка на датум, replaced: март]], 1 → март 1, април, 1 → април 1, мај, 1 → мај [[1)
 
{{Инфокутија за личност|image_name=Никола Димитровски Грчето.jpg|име=Никола Димитровски - Грчето|роден-дата=[[13 мај]], [[1924]]|роден-место=[[Скопје]]|починал-дата=[[28 април]], [[1945]]|починал-место=[[Винковци]], [[Хрватска]]|починал-причина=поради инфекција на прострелна рана|националност=Македонец|занимање=Револуционер и борец за слобода на Македонија}}
 
'''Никола Димитровски - Грчето''' ({{роден|13|мај|1924}} во {{роден во|Скопје}} — {{починат|28|април|1945}} во {{Починат во|Винковци|3=Хрватска}}) — [[Македонија|македонски]] партизан, [[револуционер]], борец за слобода како учесник во [[Македонија во Втората светска војна|НОВ]].<ref name=":0">{{Наведена книга|title=Беа, загинаа, останаа|first=Боро Кралевски и други|publisher=Историски Архив|year=1969|isbn=|location=Скопје|pages=54-55}}</ref>
 
== Животопис ==
Никола потекнувал од работничко семејство. Откако го завршил основното образование тој веднаш се вработил како столар, кај некој скопски мајстор, од каде го засакал резбарскиот занает. Како член на УРС-овите синдикати, тој зел учество во нивните акции како и во демонстрациите организирани на [[27 март]], [[1941]] година.<ref name=":0" />
 
Веднаш по окупацијата на земјата се вклучил во оружената борба против окупаторот. Учествувал во диверзантски акции, набавувал експлозив, каписли, бомби, пушки, револвери и друго. Воедно станал постојана врска со [[Прв скопски партизански одред|Првиот скопски партизански одред]].<ref name=":0" />
Бидејки полициските агенти му влегле во трагата, тој се обидел да се префрли во одредот, но истите го препознале и го затвориле. Бил осуден на 15 години затвор. На [[28 јуни]] [[1944]] година, заедно со заедно со [[Васил Ивановски]], [[Димитрија Алексовски - Пекар]] и [[Перо Ивановски]], избегал од затворот Идризово.<ref name=":1">{{Наведена книга|url=https://books.google.mk/books?id=ykxVAAAACAAJ&dq=bibliogroup:%22%D0%A1%D0%B2%D0%B5%D1%82%D0%BB%D0%B8+%D0%BB%D0%B8%D0%BA%D0%BE%D0%B2%D0%B8+%D0%BD%D0%B0+%D1%80%D0%B5%D0%B2%D0%BE%D0%BB%D1%83%D1%86%D0%B8%D0%BE%D0%BD%D0%B5%D1%80%D0%BD%D0%BE%D1%82%D0%BE+%D0%BC%D0%B8%D0%BD%D0%B0%D1%82%D0%BE+%D0%BD%D0%B0+%D0%A1%D0%BA%D0%BE%D0%BF%D1%98%D0%B5%22&hl=mk&sa=X&ved=2ahUKEwig77nf_azvAhVw-ioKHSikDh4Q6AEwAHoECAAQAQ|title=Никола Димитровски-Грчето|last=Илиќ-Каталенац|first=Стојан|date=1997|publisher=Архив на Македонија|isbn=978-9989-622-00-7|language=mk}}</ref> Веднаш потоа се приклучил на [[Трета македонска ударна бригада|Третата македонска ударна бригада]], каде станал заменик на политичкиот комесар на Првиот младински ударен баталјон.<ref name=":0" />
 
На [[28 август]] [[1944]] година, учествувал во ослободувањето на околу 300 политички затвореници од завторот во Идризово. Потем учествувал во тешките борби кај [[Глумово]] и [[Крушопек]], па во борбите за ослободувањето на [[Велес]] и [[Скопје]]. Со Бригадата продолжил да ги гони балистичките банди кон населбата [[Ѓорче Петров (населба)|Ѓорче Петров]], [[Тетово]] и натаму, се до нивното конечно уништување.<ref name=":0" />
 
Веднаш потоа заминал на Сремскиот фронт. На [[12 април]] [[1945]] година учествувал во пробивот на фронтот. На [[16 април]] во жестоките битки за [[Врпоље]], бил ранет в нога. По извесно време добил инфекција и починал, во близина на [[Винковци]] на [[28 април]] [[1945]] година, откако му биле извршени неколку операции.<ref name=":0" />