Вилијам Макинли: Разлика помеѓу преработките

Одземени 4 бајти ,  пред 1 година
с
→‎Внатрешна политика: Јазична исправка, replaced: стриктно → строго
с (Правописна исправка, replaced: превзе → презе (3))
с (→‎Внатрешна политика: Јазична исправка, replaced: стриктно → строго)
Републиканците укажале на дефицитот во нацрт-законот на Вилсон (Wilson) со истата загриженост покажана од претседателот Грувер Кливланд (Grover Cleveland) над суфицитот во 1888год. Морало да биде донесена нова царинска такса по можност пред новите избори на Конгресот. Додатна седница на Конгресот била свикана за 15 март 1897год. Комитетот на начини и средства, кој бил во работа веќе три месеци, веднаш поднел преку претседавачот Нелсон Динглеј (Nelson Dingley) предлог-закон кој го носел неговото име. Со еднаква брзина Комитетот за правила донел пропис усвоен од Домот, каде што новиот предлог-закон покрај демократските молби за време на испрашување, дикутирал и предложил амандмани кои дошле до Сенатот последниот ден од март. Повеќе разгледување означила процедурата во Сенатот. Ова тело го донело нацрт-законот по нагласување на неговите нацрти со некои 870 амандмани, од кои повеќето ја задоволиле Интерпарламентарната комисија и станале закон. Законот бил потпишан од претседателот на 24 јули 1897год. Актот на Динглеј бил проценет од неговиот автор да ја унапреди просечната стапка од 40 проценти од нацрт-законот на Вилсон на приближно 50 проценти или нијанса погоре од стапката на Макинли. Како пропорционален на употребата воведениот данок бил највероватно потежок од било кој од неговите претходници.
Реципрочноста, карактеристика на Макинлиевата царина (McKinley Tariff), била укината со Актот на Вилсон. Републиканската платформа од 1896год. најавила заштита и реципрочност, две еднакви мерки на републиканската политика. Клаузите го надополнувале Актот на Динглеј, дозволувајќи да бидат направени реципрочни договори ,,прописно ратификувани,, од Сенатот и ,,одобрени,, од Конгресот. Под третиот дел од Актот некои отстапки биле дадени и примени, но договорите преговарани под четвртиот дел, кои вклучувале намалување на стриктнострого заштитните обврски, доживеале пораз на резимето кога биле поднесени во Сенатот.
 
=== Надворешна политика ===