Разлика помеѓу преработките на „Географија на Македонија“

Откажано уредувањето 4485615 на уредникот 77.28.118.113 (разговор)
(Откажано уредувањето 4485615 на уредникот 77.28.118.113 (разговор))
Ознака: Отповикај
 
==== Делувијални почви ====
'''Делувијалните почви''' се застапени се застапени на површина од 133.000 хектари. Нивното настанување е тесно поврзано со ерозијата на допирот помеѓу планинските страни и котлините. Овие почви се сиромашни со [[хумус]]. На нив најмногу успеваат [[винова лоза]], [[тутун]], [[бостан]] и [[’Рж|’рж]], а ако се наводнуваат тие се добри и за развој на овоштарството. Тие најмногу се распространети во: [[Полог]], [[Пелагонија]], [[Преспа]], во Охридско-струшката, Кичевската, Кочанската, Струмичко-радовишката, Гевгелиско-валадовската и Дојранската Котлина.<ref>Географија за VI одделение за основно образование - стр. 40/41</ref>
 
==== Смолници ====
{{Главна|Фуражните култури во Македонија}}
 
Одгледувањето [[фуражни култури]] има големо значење за [[земјоделство]]то и [[сточарстовосточарство]]то. Во [[2004]] [[година]] површините под [[фуражни култури]] биле застапени на 34.000 хектари или тие учествувале со вкупно 7,4% од целокупното [[полјоделство]]. Во [[Република Македонија]] се одгледуваат следниве [[фуражни култури]]: [[луцерка]], [[обичен граор|граор]], [[добиточен грашок]], [[крмна пченка]], [[добиточна репка]], [[детелина]] и [[уров]].
 
[[Податотека:Lucerne flowers.jpg|мини|лево|Цвет на луцерка]]
 
[[Податотека:Wuppertal Eulenkopfweg 030.jpg|мини|десно|Ливада]]
 
==== Ливади и пасишта ====
Од ливадите пред сè се добива сено и свежа [[трева]]. Во [[2000]] [[година]] [[ливади]]те зафаќале површина од 58.003 хектари или 10,3% од вкупните обработливи површини и 4,6% од вкупните земјоделски површини. Според географската разместеност ливадите се делат на низински и планински. Низинските ливади се најраспространети во [[Пелагонија]] и во [[Полог]]. Планинските ливади се широко распространети во планинските предели, покрај коритата на реките и во влажните падини свртени кон север.
Анонимен корисник