Проституција: Разлика помеѓу преработките

Додадени 4 бајти ,  пред 1 година
с
==Проституцијата како мотив во уметноста и во популарната култура==
* „Петтиот војник“ ([[српски]]: ''Пети војник'') - [[расказ]] на српскиот писател [[Мирослав Јосиќ Вишњиќ]].<ref>Мирослав Јосиħ Вишњић, ''Сабране приповетке''. Београд: Драганић, 1995, стр. 17-37.</ref>
* „Госпоѓицата„[[Госпоѓицата Фифи“Фифи]]“ ([[француски]]: ''Mademoiselle Fifi'') — расказ на францускиот писател [[Ги де Мопасан]] од 1882 година.<ref>„Гиј де Мопасан, ''Изабране новеле'' (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 127-143.</ref>
* „[[Топка маст]]“ ([[француски]]: ''Boule de suif'') — расказ на францускиот писател Ги де Мопасан од 1880 година.<ref>„Гиј де Мопасан, ''Изабране новеле'' (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 7-58.</ref>
* „[[Дуќанот на Теље|Тељеовата куќа]]“ (француски: ''La Maison Tellier'') — расказ на францускиот писател Ги де Мопасан од 1881 година.<ref>„Гиј де Мопасан, ''Изабране новеле'' (друга књига). Култура, Београд, 1950, стр. 59-98.</ref>