Разлика помеѓу преработките на „Петнаесетта македонска ударна бригада“

нема опис на уредувањето
с (Правописна исправка, replaced: етнаесети → етнаесетти)
 
{{Infobox military unit
| unit_name = Петнаесетта македонска ударна (Поречка) бригада
| image = [[File:Формирањето на 15--Тата Македонска бригада.jpg|thumb|Оригинална фотографија од формирањето на Петнаесеттата Македонскамакедонска (Поречкапоречка) бригада.]]
| caption = Формирањето на 15-тата македонска бригада во с. [[Челопеци]], [[Кичевско]]
| nickname =
| notable_commanders=
}}
'''Петнаесетта македонска ударна бригада''' (позната и како '''15. Поречка бригада''') била формирана на [[12 септември]] [[1944]] година кај село [[Челопеци]], Кичевско, која во моментот на формирањето била именувана како '''Поречка бригада'''. По воената реорганизација во с. [[Миокази]], Охридско, на 25 септември 1944 година бригадата била преформирана и го добила формацискиот број '''Петнаесетта'''.<ref name="ИНИ">д-р Марјан Димитријевски „Македонската војска 1944-1945“, Скопје, ИНИ, 1999 г., стр. 127-128</ref> До формирањето на бригадата дошло кога воената единица на [[Миливоје Трбиќ - Војче|Војче Трбиќ]] преминала во новата формација на Народноослободителна единица, откако во Порече навлегла Прилепската бригада.<ref>{{Книга:Порече низ историјата}}</ref>. Била основана од Поречкиот Народноослободителеннародноослободителен партизански одред и 220 четници што пристапиле во [[НОАВМ]] и именувана како ''Поречка бригада''<ref name="Енциклопедија">{{наведена книга|last=Младеновски |first=Симо|editor=Блаже Ристовски|title=Македонска енциклопедија|volume=2|year=2009|publisher=МАНУ|location=Скопје|isbn=978-608-203-023-4 (1)}}</ref> . Во нејзин состав главно влегле еден баталјон од [[Прва македонска ударна бригада|Првата македонска ударна бригада]] и четниците кои доброволно преминале во оваа бригада.<ref name="ИНИ"/>
 
==Команден состав==
 
==Борбени дејства==
 
Оваа бригада заедно со [[Петта македонска ударна бригада|Петтата]] и [[Шеста македонска ударна бригада|Шестата бригада]] учествувала во борбените акции во реонот на Поречието, како и во вториот напад на Кичево и во расчистување на теренот, како и во борбите кај [[Струга]] и [[Охрид]].<ref name="ИНИ"/>
 
На [[28 август]] [[1944]] година извршила напад врз пограничниот бугарски участок во село [[Здуње]]. Во борбата биле вклуечнивклучени и бугарски авиони кои постојано бомбардирале и отворале митралески оган. Во борбата погиналзагинал и заменик командантот на Прилепската бригадатабригада [[Илија Игески]], заедно со десетина други партизани од Поречката и Прилепската бригада. Поречката бригада кај [[Дреновец]] нанела загуба од дваесет бугарски војници, а над триесет биле ранети а поголем број заробени. Водела борбирборби притивпротив германската борбена група Гулман и Пабс кај селата [[Марул]], [[Алданци]], [[Веселчани]] на 11 до 16 септември, [[Мажучиште]], [[Долно Строгомиште|Страгомишта]], [[Ново Село (Кичевско)|Ново Село]] и [[Жубрино]] на 8 и 9 октомври 1944 година.<ref name="Енциклопедија" /> Во кичевското село [[Миокази]] била дополнета со еден баталјон од [[Прва македонско-косовска ударна бригада|Првата македонска НОУ бригада]] и борци од [[Осумнаесетта македонска ударна бригада|Осумнаесеттата македонска дополнителна бригада]] и била преименувана во ''Петнаесетта македонска народноослободителна бригада'' во состав на [[Четириесет и осма македонска дивизија|Четириесет и осмата македонска дивизија]] на [[Југословенски партизани|НОВЈ]] на 25 септември.<ref name="Енциклопедија" />. Продолжила со борби кај селата [[Мислешево]] и [[Мороишта]] во [[Струшко]] во периодот од 29 октомври до 5 ноември 1944 година, со ноќен напад на [[Струга]] на 30 и 31 октомври, борби кон [[Охрид]] на 2 ноември, и кај селото [[Подмоље]] на 7 и 8 ноември 1944 година.<ref name="Енциклопедија" /> По тешките борби кај [[Кичево]] и селот [[Зајас]] (15-18 ноември), на 18 ноември учествувала во ослободувањето на [[Гостивар]] и наскоро била расформирана, а боречкиот состав влегол главно во составот на [[Седма македонска ударна бригада|Седмата македонска ударна бригада]] на [[Четириесет и втора дивизија на НОВЈ|Четириесет и втората македонска дивизија]] од [[Петнаесетти македонски корпус на НОВЈ|Петнаесеттиот македонски корпус на НОВЈ]]<ref name="Енциклопедија" />, кој потоа се борел на [[Сремски фронт|Сремскиот фронт]].
 
Во кичевското село [[Миокази]] била дополнета со еден баталјон од [[Прва македонско-косовска ударна бригада|Првата македонска бригада]] и борци од [[Осумнаесетта македонска ударна бригада|Осумнаесеттата македонска дополнителна бригада]] и била преименувана во ''Петнаесетта македонска народноослободителна бригада'' во состав на [[Четириесет и осма македонска дивизија|Четириесет и осмата македонска дивизија]] на [[Југословенски партизани|НОВЈ]] на 25 септември.<ref name="Енциклопедија" />.
 
Продолжила со борби кај селата [[Мислешево]] и [[Мороишта]] во [[Струшко]] во периодот од 29 октомври до 5 ноември 1944 година, со ноќен напад на [[Струга]] на 30 и 31 октомври, борби кон [[Охрид]] на 2 ноември, и кај селото [[Подмоље]] на 7 и 8 ноември 1944 година.<ref name="Енциклопедија" /> По тешките борби кај [[Кичево]] и селот [[Зајас]] (15-18 ноември), на 18 ноември учествувала во ослободувањето на [[Гостивар]] и наскоро била расформирана, а боречкиот состав влегол главно во составот на [[Седма македонска ударна бригада|Седмата македонска ударна бригада]] на [[Четириесет и втора дивизија на НОВЈ|Четириесет и втората македонска дивизија]] од [[Петнаесетти македонски корпус на НОВЈ|Петнаесеттиот македонски корпус на НОВЈ]]<ref name="Енциклопедија" />, кој потоа се борел на [[Сремски фронт|Сремскиот фронт]].
 
== Наводи ==
6.293

уредувања