Разлика помеѓу преработките на „Нуклеон“

Додадени 4 бајти ,  пред 8 месеци
с
→‎Својства: Правописна исправка, replaced:  kg →  кг (2)
с (Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: aи → аи)
с (→‎Својства: Правописна исправка, replaced:  kg →  кг (2))
Еден горен кварк има [[Електричен набој|електричен полнеж]] <sup>+</sup> 2/3&nbsp; е, и долен кварк има полнење <sup>-</sup> 1/3 ''e'', така што сумираните електрични полнежи на протонот и неутронот се + <nowiki><i id="mwTw">e</i></nowiki> и 0, соодветно.<ref name="coeffs" group="note">The resultant coefficients are obtained by summation of the component charges: Σ= <sup>+</sup>{{frac|2|3}} + <sup>+</sup>{{frac|2|3}} + <sup>−</sup>{{frac|1|3}} = <sup>+</sup>{{frac|3|3}} = <sup>+</sup>1, and Σ= <sup>+</sup>{{frac|2|3}} + <sup>−</sup>{{frac|1|3}} + <sup>−</sup>{{frac|1|3}} = {{frac|0|3}} = 0.</ref> Така, неутронот има полнеж од 0 (нула), и затоа е електрично неутрален; Всушност, терминот "неутрон" доаѓа од фактот дека неутронот е електрично неутрален.
 
Масата на протонот и неутронот е доста слична: Протонот е {{Вред|1.6726}} x 10–27&nbsp;kgкг или {{Вред|938.27}} MeV/c2, додека неутронот е {{Вред|1.6749}} x 10–27&nbsp;kgкг или {{Вред|939.57}} MeV/c2. Неутронот е приближно 0,13% потежок. Сличноста во масата може да се објасни со малата разлика во масите на горните кваркови и долните кваркови кои ги сочинуваат нуклоните. Сепак, деталното објаснување останува нерешен проблем во физиката на честички.<ref name="Griffiths2008"/> {{Rp|135–136}}
 
Спинот на протони и неутрони е 1/2 што значи дека се [[Фермион|таканаречени фермиони]] и, како електроните (за разлика од [[бозон]]и<nowiki/>те ), се предмет на принципот за исклучување на Паули, многу важен феномен во [[нуклеарна физика]] : протоните и неутроните во атомското јадро не можат да бидат во иста квантна состојба ; наместо тоа, се шират во [[Јадрен слоест модел|нуклеарни школки]] аналогни на [[Електронска обвивка|електронските школки]] во хемијата. Исто така важно, овој спин (на протон и неутрон) е извор на [[Спин (физика)|нуклеарен спин]] во поголеми јадра. Нуклеарниот спин е најдобро познат по својата суштинска улога во NMR / [[Магнетна резонанција|MRI]] техниката за хемиски и биохемиски анализи.