Импулс (механика): Разлика помеѓу преработките

Додадени 4 бајти ,  пред 1 година
с
→‎'''Њутнова механика''': Правописна исправка, replaced:  kg →  кг (2)
с (→‎'''Њутнова механика''': Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: Eд → Ед)
с (→‎'''Њутнова механика''': Правописна исправка, replaced:  kg →  кг (2))
 
Единиците на моментумот се производ од масата и брзината. Во [[Меѓународен систем на мерни единици|SI системот]], ако масата е во колограми и брзината е во метри во скеунда тогаш моментумоте во килограми метри/секунда (kg m/s). Во сентиметри-грам-секунди систем на величини. Ако масата е во грами и брзината е во сентиметри во секунда тогаш моментумот е во грам сентименти/секунди (g cm/s).
Бидејќи моментумот е вектор, тој има должина и насока.На пример модел од авион кој е 1 kgкг, патува во права линија северно со брзина 1 m/s, има моментум од 1 kgкг m/s бидејќи се мери од земјата.
 
'''* Повеќе честички'''