Нордиска комбинација: Разлика помеѓу преработките

с
→‎Дисциплини во нордиски комбинации: Јазично подобрување, replaced: поени → бодови (5)
[проверена преработка][проверена преработка]
с →‎Дисциплини во нордиски комбинации: Јазично подобрување, replaced: поените → бодовите (3)
с →‎Дисциплини во нордиски комбинации: Јазично подобрување, replaced: поени → бодови (5)
Ред 14:
Натпреварите се најчесто одржуваат во една од овие четири дисциплини:
 
* '''Поединечна трка''' се состои од два скока од скакалница, а потоа од 15 км трчање. На скакалница се доделуваат од по 1,2 до 2 бода по метар остварена должина на скокот (зависно од должината на скакалницата) и по 3—30 бода по скокот за стил. По завршувањето на натпреварот на скокалницата во трка на 15 км, први започнува натпеварувачот со највеќе поенибодови и со највеќе поенибодови во скоковите. Зад него се движат другите натпреварувачи, во зависност од бодовите добиени на скакалницата, на тој начин да 15 бода од скоковите се еднакви на 1 мунута задоцнет старт. Тоа значи дека натпеварувачот кој прв дојде на целта воедно е и победник во кобинацијата. Овој метод уште се нарекува и метод по Гундерсон или само ''Гундерсон''.
* '''Спринт трка''': се изведува само еден скок па потоа се трчи на делница од 7,5 км. Во спринт трка постои и варијанта да бодовите од скокаолницата не се претвораат во време, туку во метри, на начинот да е еден бод од скокот е еднаков на 24 метра од трката. Тогаш најдобриот на скокалницата трчи 7,5 км, а другите според редоследот на поенибодови на пресметано растојание зад него. (значи тие мораат да трчаат подолга стаза).
* '''Масовниот старт''' е начин на трка, кај кој се прво трчи задната стаза, каде што победникот добива 1290 бода, а другите по 15 бода помалку за секија минута на заостанување. Тие поенибодови потоа се собираат со бодовите од скоковите, кои се изведуваат после трката, па потоа се иѕбира победникот.
* '''Штафетна трка''' во која учествуваат по 4 члена во една екипа, чии поенибодови се собираат, а трчаат 4 х 5 км. Овдека 40 бода од скоковите е еднакво на 1 мунута задоцнет старт во трката.
 
== Литература ==