Разлика помеѓу преработките на „Ласкеров шаховски учебник“

Нема измена во големината ,  пред 7 месеци
с
нема опис на уредувањето
(Замена на Image:Flag_of_the_German_Empire.svg со Image:Flag_of_Germany_(1867–1919).svg (од страна на CommonsDelinker поради: File renamed: Criterion 3 (obvious error) · This flag was)
с
 
* Дел VI - ''Примери и модели''
 
Првиот дел се однесува на општ опис на на шаховската игра. Во овој дел, исто така се опишани [[шаховска табла|шаховската табла]], [[шаховски правила|шаховските правила]] и [[поенскабодовна вредност на шаховските фигури|релативната вредност]] на [[шаховски фигури|шаховските фигури]]. Сепак, Ласкер пишувајќи го овој дел, веднаш ги споменал основите на [[шаховска стратегија и тактика|шаховската стратегија и тактика]], па така делот завршува со некои основни [[мат (шах)|мат]]ови. Во овој дел е објаснета и [[описен запис (шах)|описниот запис]].
 
Делот насловен ''Теорија на отворања'' започнува со објаснување на основните принципи на играта во [[шаховско отворање|отворањето]] и на тоа како истата влијае на развојот на играта во [[средишница]]та и [[завршница]]та. Остатокот од содржината во овој дел се однесува на објаснување на познатите шаховски отворања, како и анализа на шаховски партии, во кои истите се среќаваат. Делот завршува со продлабочување на значењето на вредноста на пешаците, која постојано се зголемува со нивното движење по вертикалите, во однос на нивната почетна позиција.