Нордиска комбинација: Разлика помеѓу преработките

с
Јазично подобрување, replaced: поена → бода
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
Ознака: Изворно уредување 2017
с (Јазично подобрување, replaced: поена → бода)
'''Нордиска комбинација''' или ''Класична комбинација'' е комбинираниот натпревар во [[нордиско скијање|скијачко трчање]] и [[скијачки скокови|скијачките скокови]]. Такво име го добил бидејќи и тие двете дисциплини се грижат претежно во [[Нордиски земји|нордиските земји]].
 
Иако во комбинираниот натпревар во скијачко трчање и скокови имаа сразмерна долга традиција, таа се дури по неколку години после [[Првата светска војна|Првата светска војна]] примена во [[Меќународната скијашка федерација|ФИС]]. Првиот натпревар во нордиската комбинација во организација на ФИС-а одржан е во [[1925]] година во [[Чехословачка|Чехословачка]], а во Југославија, под име „сложениот натпревар“ во [[1930]] година во [[Општината Бохињ|Бохиња]].
 
Натпреварувачка патека во трчање е долга 15 км. Одалеченоста на критичната тачка од скакалницата, на која се изведуваат скоковите за нордиска комбинациа мора да биде 70 метари (може и повеќе).
 
Такви комбинирани натпревари се изведува во секоја дисциплина во согласност со прописите и правилата, кои важат за скијашко трчање и скијашки скокови. На светските првенства и олимписките игри скоковите мораат да се изведат пред трчањето, а во останатите натпревари редоследот можел да се менува. Комбинираните натпревари се изведуваат два дена последователно и тоа само по една дисциплина на ден.
 
== Оценување на резултати ==
Натпреварите се најчесто одржуваат во една од овие четири дисциплини:
 
* '''Поединечна трка''' се состои од два скока од скакалница, а потоа од 15 км трчање. На скакалница се доделуваат од по 1,2 до 2 поенабода по метар остварена должина на скокот (зависно од должината на скакалницата) и по 3—30 поени по скокот за стил. По завршувањето на натпреварот на скокалницата во трка на 15 км, први започнува натпеварувачот со највеќе поени и со највеќе поени во скоковите. Зад него се движат другите натпреварувачи, во зависност од поените добиени на скакалницата, на тој начин да 15 поени од скоковите се еднакви на 1 мунута задоцнет старт. Тоа значи дека натпеварувачот кој прв дојде на целта воедно е и победник во кобинацијата. Овој метод уште се нарекува и метод по Гундерсон или само ''Гундерсон''.
* '''Спринт трка''': се изведува само еден скок па потоа се трчи на делница од 7,5 км. Во спринт трка постои и варијанта да поените од скокаолницата не се претвораат во време, туку во метри, на начинот да е еден бод од скокот е еднаков на 24 метра од трката. Тогаш најдобриот на скокалницата трчи 7,5 км, а другите според редоследот на поени на пресметано растојание зад него. (значи тие мораат да трчаат подолга стаза).
 
* '''Спринт трка''': се изведува само еден скок па потоа се трчи на делница од 7,5 км. Во спринт трка постои и варијанта да поените од скокаолницата не се претвораат во време, туку во метри, на начинот да е еден бод од скокот е еднаков на 24 метра од трката. Тогаш најдобриот на скокалницата трчи 7,5 км, а другите според редоследот на поени на пресметано растојание зад него. (значи тие мораат да трчаат подолга стаза).
 
* '''Масовниот старт''' е начин на трка, кај кој се прво трчи задната стаза, каде што победникот добива 1290 поени, а другите по 15 поени помалку за секија минута на заостанување. Тие поени потоа се собираат со поените од скоковите, кои се изведуваат после трката, па потоа се иѕбира победникот.
 
* '''Штафетна трка''' во која учествуваат по 4 члена во една екипа, чии поени се собираат, а трчаат 4 х 5 км. Овдека 40 бода од скоковите е еднакво на 1 мунута задоцнет старт во трката.