Разлика помеѓу преработките на „Правен факултет „Јустинијан I“ - Скопје“

с
→‎top: Јазична исправка, replaced: едуцира → образова
с (→‎Наставно-образовен процес: Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: Eк → Ек)
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: едуцира → образова)
 
'''Правниот факултет Јустинијан I''' — [[факултет]] за [[правни науки]] при [[Универзитет Св. Кирил и Методиј|Универзитетот Св. Кирил и Методиј]] - Скопје. Основан е најпрво како отсек на Правно-економскиот факултет, со Уредба на Владата на [[НР Македонија]] од [[3 ноември]] [[1951]],<ref>[http://www.slvesnik.com.mk/Issues/6223E22ECEB8448B8ACDA4E67E8FE5C5.pdf Службен весник на Народна Република Македонија 31/51, 3 стр.]</ref> a од [[1 јули]] [[1956]] работи како прва самостојна високообразовна институција од областа на правните науки. Ден на Правниот факултет во Скопје е [[10 декември]], меѓународен ден на правата на човекот. Од [[1975]] година е сместен во една од зградите/крило на универзитетскиот комплекс, изграден во [[брутализам|бруталистички]] стил, по земјотресот, во центарот на Скопје.
 
Дејноста, во почетокот, поради скромните можности, исклучиво насочена кон едуцирањеобразовање студенти за правни студии, следејќи го слухот за потребите на општеството, се прошири до степен кога правниот факултет има организирано четиригодишни правни студии, политички студии и студии по новинарство; постдипломски студии, докторски студии, научноистражувачка дејност, апликативна дејност, библиотека, компјутерски центар и слични; долгогодишна меѓународна соработка, признат наставно-научен кадар. Сето ова го чини Правниот факултет значајна институција во Република Македонија, позната и во меѓународни рамки, со компатибилни студии со другите земји и респектабилни резултати од досегашната работа. Развојот, условен пред сè од материјалните можности и општествено-економските промени, бил проследен со повеќе реформи, промени пред сè во наставниообразовниот процес (наставните планови и наставните програми) режимот на студирањето, организационата поставеност и иновирањето на процесот на работењето и слично.
== Наставно-образовен процес ==