Охридска пастрмка: Разлика помеѓу преработките

с
→‎Подврсти: Јазична исправка, replaced: во предвид → предвид
с (Исправка на помешани латинични меѓу кириличните букви, replaced: Eзеро → Езеро (2))
с (→‎Подврсти: Јазична исправка, replaced: во предвид → предвид)
 
== Подврсти ==
Охридската пастрмка е изразито езерски ендемичен вид риба, длабинска и реликтна риба, па се развива и живее во длабоките слоеви вода исклучиво во [[Охридско Езеро]]. Имајќи ги во предвид начинот на живот и уште некои карактеристики, познавачите разликуваат ''струшка'', ''пештанска'' и ''летна форма'' на овој вид риба.
Согласно новата класификација овие форми (подвидови) кои во литературата се опишувани и како „раси“ се издигнати на одделни видови, така што денес, согласно новата класификација, би требало да разликуваме неколку вида на пастрмки кои се изведени од видот Salmo letnica Karaman 1924.