Мезија: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 1 година
нема опис на уредувањето
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎Поделба: Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: Мe → Ме)
Нема опис на уредувањето
Ознаки: Нагледно уредување Мобилно уредување Мобилно семрежно уредување
 
=== Поделба ===
Мезија била формирана како посебна заедница кон 6 година од н.е.<ref>[http://books.google.bg/books?id=7pcOAAAAQAAJ&pg=PA49&dq=moesia+was+founded&hl=bg&sa=X&ei=641dUe6LCMHTtAbAn4GwCw&ved=0CEUQ6AEwBA#v=onepage&q=moesia%20was%20founded&f=false A short history of the Roman Empire to the death of Marcus Aurelius, J. Wells, R. Barrow, Taylor & Francis, p. 49.]</ref> Во 85-86 година император [[Домицијан]] ја поделил МизијаМезија на два дела - ''Горна'' и ''Долна''. Граница меѓу двете новоформирани провинции била река [[Цибрица]] во денешната [[Монтанска област]]. Територијата на провинцијата Долна Мезија ја опфаќала денешна Северна Бугарија (без [[Видинската област]] и дел од Монтанската област) со денешна романска Добруџа. Територијата на Горна Мезија ја опфаќала на запад денешна [[Источна Србија]] и [[Косово]], на југ денешна [[Северна Македонија]], на исток денешните [[Перничка област]] и [[Ќустендилска област]] на Бугарија, а на север граница била река Дунав. [[Дарданија (Европа)|Дарданија]] (вклучувајќи ја денешна Северна Македонија до [[Билазора]]) до крајот на III век била дел од Горна Мезија,<ref>[http://books.google.bg/books?id=D5IxWxCgFFwC&pg=PA131&dq=scupi+dardania++moesia&hl=bg&sa=X&ei=MH5dUZu-KoKZPfn7gZAM&ved=0CDYQ6AEwAQ#v=onepage&q=scupi%20dardania%20%20moesia&f=false The Provincial at Rome: And, Rome and the Balkans 80 BC-AD 14, Liverpool University Press, Sir Ronald Syme, Anthony R. Birley, University of Exeter Press, 1999, ISBN 0859896323, p. 131.]</ref> но кон крајот на III век, истата станала посебна римска покраина која граничела со покраината [[Дакија]]. Населението на Горна Мезија веројатно е било од западно [[тракијци|тракиско]] потекло, бидејќи жителите на [[Скупи]] се говорели на јазикот на племето [[Беси]].<ref>[http://books.google.bg/books?id=6L49AAAAIAAJ&printsec=frontcover&dq=upper++moesia&hl=bg&sa=X&ei=zRRdUeCCO4_AtAbw24G4DQ&ved=0CC8Q6AEwAA#v=snippet&q=population%20of%20scupi&f=false Pannonia and Upper Moesia: a history of the Middle Danube Provinces of the Roman Empire, András Mocsy, Routledge, 1974, ISBN 0710077149, p. 364, it. 41.]</ref>
 
Западната граница на Античка Македонија започнувала од Пинд и продолжувала по Шарпланинскиот масив (Јабланица, Кораб, Дешат и планината Скард - денес Шар Планина). Шар Планина била тромеѓето помеѓу Македонија, Илирија и Дарданија.<ref name="Pro" /> Северната граница на Античка Македонија, од тука, се спуштала по падините на планината Јакупица, минувала низ современите градови Скопје и Велес,<ref name="Pro" /> по линијата на Сопот и Новачани, како и по долината на реката Пчиња и излегувала на Осоговските планини сè до Рила Планина.<ref name="Pro" /> Северната граница на Античка Македонија, подоцна била граница помеѓу римските провинции Македонија и Горна Мезија,<ref name="Pro">Историја ан Аргеадите, Наде Проева, Скопје, 2004</ref>, меѓутоа оваа граница била и граница меѓу две култури: источна (хеленска) и западна (латинска).<ref name="Pro" />