Мечување: Разлика помеѓу преработките

Одземени 8 бајти ,  пред 1 година
с
→‎'''Правила во спортот мечување и мечувалски натпревари''': Јазично подобрување, replaced: индивидуални → поединечни (2)
с (Правописна исправка, replaced: Австро-Унгарија → Австроунгарија)
с (→‎'''Правила во спортот мечување и мечувалски натпревари''': Јазично подобрување, replaced: индивидуални → поединечни (2))
Мечувањето се одвива на патека широка од 1,5 до 2 метри и должина до 14 метри. Противниците користат оружје со пропишани карактеристики и пропишана заштитна опрема за целото тело. Целта, во зависност од видот на оружјето, е да се боцне противникот, но само во строго одреден дел од телото. Автоматски електричните системи регистрираат поени, а правилното изведување го оценуваат судиите. Победник е мечувалецот кој прв ќе собере одреден број поени.
 
Натпреварите можат да бидат индивидуалнипоединечни или тимски.
 
Кај индивидуалнитепоединечните натпревари, во првиот круг натпреварувачите се делат во групи од по 5, 6 или 7 мечувалци и мечуваат секој против секого до 5 туша. Времетраењето на борбата е 3 минути.
 
Во вториот круг секој натпреварувач мечува против друг, кој го поминал првиот круг и тоа до 15 туша, а времетраењето на борбата е 9 минути.