Разлика помеѓу преработките на „Виртуелна приватна мрежа“

с
→‎Безбедносни механизми: Јазично подобрување, replaced: индивидуална → поединечна
с (→‎Архитектура на OSI слојот 3: Правописна исправка, replaced: повеке → повеќе)
с (→‎Безбедносни механизми: Јазично подобрување, replaced: индивидуална → поединечна)
* IPsec (Internet Protocol Security) кој првично беше развиен за IPv6.Овој стандард исто така се користи и за IPv4.
* Безбедносен пренос може да пристапи до сообракајот на целата мрежа, како што тоа го прави во проектот OpenVPN , или обезбеди индивидуалнапоединечна врска.Голем број на производители обезбедуваат далечински пристап VPN преку SSL способности. На SSL VPN може да се поврзе од локации каде што IPsec има проблеми со мрежната адреса и firewall правила.
* Безбедна школка (SSH) VPN нуди VPN пристапи за безбедни далечински врски до мрежната или интер-мрежните линкови. Ова не треба да се меша со порт пренасочување.