Размножување: Разлика помеѓу преработките

Одземен 11 бајт ,  пред 1 година
с
Јазична исправка, replaced: индивидуа → единка (2)
[проверена преработка][проверена преработка]
(embed {{Нормативна контрола}} with wikidata information)
с (Јазична исправка, replaced: индивидуа → единка (2))
== Бесполово размножување ==
 
За овој вид размножување потребен е само еден родител. Се среќава и кај [[растенија]]та и кај [[животни]]те, вклучувајќи ги и [[микроорганизми]]те, и тоа попростите видови. Потомците добиени со бесполово размножување се нарекуваат [[клон]]ови, бидејќи имаат иста [[Генетика|генетска]] структура со нивните родители.
 
=== Бесполово размножување кај растенијата ===
 
[[Едноклеточни организми|Едноклеточните]] растеновидни организми, како [[бактерии]]те, [[алги]]те и др., најчесто се размножуваат бесполово од типот на ''делба на матичната [[клетка]]'', при што се добиваат две нови клетки. Родителската клетка со делбата ја губи својата [[индивидуалностпоединечност]], бидејќи од неа се образуваат две нови клетки кои се слични меѓу себе и со родителската.
----
[[Квасни габи|Квасните габи]], пак, се размножуваат бесполово од типот на ''пупење''. При овој вид бесполово размножување, родителската клетка одделува [[пупка]] од која се развива нова [[Габи|габа]].
За многу растенија, карактеристично е бесполовото ''[[вегетативно размножување]]''. Тоа се врши со помош на видоизменети (метаморфозирани) [[Корен|корења]] и [[Стебло|стебла]], потоа со [[Адвентивна пупка|адвентивни пупки]] и [[столон]]и.
----
''Вештачкото бесполово размножување'' на растенијата го врши човекот. Тука спаѓаат:
 
* [[Калемење]] и
Кај животните, овој тип размножување се јавува главно кај [[праживотни]]те и нижите [[без‘рбетници]]. Се манифестира во различни форми:
 
* ''Делбата'' е наједноставна форма. Кај ''праживотните'' таа почнува кога [[тело]]то на една [[индивидуаединка]] ќе достигне големина карактеристична за видот. Може да биде проста (едноставна) делба, при што телото со претходна делба на [[Клеточно јадро|јадрото]] се поделува на два дела (''бинарна делба''), од кои настануваат две нови единки што понатаму живеат самостојно и се способни да се размножуваат. Бинарната делба може да биде во надолжен (кај [[еуглена]] на пример), напречен (кај [[парамециум]]) или во неодреден правец (кај [[амеба]]). Покрај бинарна, се среќава и повеќекратна (мултипна) делба. Претходно се дели јадрото на повеќе делови, а потоа и [[цитоплазма]]та на толку делови колку што има нови јадра. На овој начин (со мултипна делба) се размножува [[крв]]ниот [[паразит]] на [[човек]]от- [[плазмодиум]]от. Кај ''многуклеточните животни'', делбата е застапена само кај пониско организираните ([[многучетинести црви]], [[малкучетинести црви]] итн.).
----
* ''Пупење'' е честа форма на бесполово размножување кај животните. Најтипични примери се наоѓаат кај [[копривкари]]те и [[плаштари]]те. Кај нив, со интензивното зголемување на бројот на клетките, дел од телото почнува брзо да се развива, формирајќи пупка што постепено израснува во нова единка. При тоа, кај некои видови таа се одделува од телото на [[мајка]]та (како кај [[хидра]]та) и живее самостојно, а кај други, новите единки остануваат трајно на телото на мајката формирајќи [[колонија]] (како кај [[сунѓери]]те, плаштарите итн.).
 
{{Нормативна контрола}}
 
[[Категорија:Размножување| ]]
[[Категорија:Биолошки процеси]]