Прва македонско-косовска ударна бригада: Разлика помеѓу преработките

внатрешен линк
Нема опис на уредувањето
(внатрешен линк)
| notable_commanders=[[Петар Брајовиќ]]
}}
'''Првата македонско-косовска ударна бригада''' била формирана на [[11 ноември]] [[1943]] година во село [[Сливово]], [[Дебрца]]. Бригадата се состоела од: [[Баталјон „Мирче Ацев“|Баталјонот „Мирче Ацев“]], [[Кичевски народноослободителен баталјон|Кичевскиот баталјон]], Првиот косовски [[баталјон „Рамиз Садику“]] и [[Баталјон „Борис Вукмировиќ“|Вториот косовски баталјон „Боро Вукмировиќ“]]. Бригадата имала околу 700 борци.
 
Освен [[Македонци]], во редовите на бригадата се бореле и [[Срби]], [[Црногорци]], [[Албанци]], [[Словенци]].