Разлика помеѓу преработките на „Васил Ивановски“

nov red
с (бугарски)
(nov red)
Учествува во [[НОВ]] на Македонија од 1944 година. Член на [[АСНОМ]].
 
Во 1944-1945 година се спротивставува на просрпската и антибугарска политика на [[Лазар Колишевски]] при создавањето на македонскиот литературен јазик и азбука<ref>БКП, Коминтернът и Македонският въпрос (1917-1946). Документи, т.ІІ, издава Главно управление на архивите, София 1999, с. 1245-1248</ref>. По изгласувањето на Резолуцијата на Информбирото е осуден на 7 годишен затвор. Се враќа во Софија и си го премислува животот. Умира во Бугариjа.
 
Се враќа во Софија и си го премислува животот. Умира во Бугариjа.
 
==Белешки==
Анонимен корисник