Разлика помеѓу преработките на „Трета египетска династија“

Нема измена во големината ,  пред 1 месец
с
Исправка на име, replaced: Касехемви → Хасехемви (2)
с (→‎Владетели: Исправка на име, replaced: Мането → Манетон)
с (Исправка на име, replaced: Касехемви → Хасехемви (2))
* Таблата од Сакара ги дава: Џосер, Џосертети, Небкаре и Хуни
 
Археолошките докази покажуваат дека [[КасехемвиХасехемви]], последниот владетел на Втората династија, бил наследен од Џосер, кој во тоа време бил запишан само со неговото претпоставено [[Хор (бог)|Хорусово име,]] Нетјерихет. Наследник на Џосер бил Сехемхет, чие хебти име било Џезерти. Последниот крал на династијата е Хуни. Постојат три преостанати Хорусови имиња на познати владетели од третата династија: Санахт, Каба и можеби Кахеџет. Еден од овие тројца имал небти име Небка.<ref name="Wilkinson"/>
 
Сличен предизвик е датирањето на третата династија. Шо ги дава датумите приближно 2686 до 2613 г. п.н.е.<ref>{{Наведена книга|title=The Oxford History of Ancient Egypt|publisher=Oxford University Press|year=2000|isbn=0-19-815034-2|editor-last=Shaw|editor-first=Ian|page=480}}</ref> Списокот на кралеви од Торино сугерира вкупно 75 години за третата династија. Бејнс и Малек ја поставуваат третата династија во годините 2650 - 2575 г. п.н.е.,<ref name="Wilkinson"/> а Додсон и Хилтон династијата ја датираат 2584 - 2520 г. п.н.е. Не е невообичаено овие проценки да се разликуваат за повеќе од еден век.<ref name="DH"/>
| [[Џефатнебти]] <br /> [[Мересанх I]]
|}
Додека Манетон го наведува Нехерофес, а во списокот на кралево од Торино се наведува како Небка (или Санахт), како прв [[фараон]] од Третата династија,<ref name="Wilkinson"/> многу современи египтолози веруваат дека [[Џосер]] бил првиот крал на оваа династија, посочувајќи дека некои претходници на Куфу кои се спомнуваат во папирусот Весткар, сугерираат дека Небка треба да се постави меѓу Џосер и Хуни, но не пред Џосер. Уште поважно, печатите кои го содржат името Џосер биле пронајдени на влезот во гробницата на КасехемвиХасехемви во Абидос, што покажува дека бил Џосер, наместо Санахт, оној кој го погребал и го наследил овој крал.<ref name="Wilkinson" /> Пишувачот на списокот на кралеви од Торино го запишал името на Џозер со црвено мастило, што укажува на тоа дека античките Египќани признаваат историско значење на овој крал во нивната култура. Во секој случај, Џозер е најпознатиот крал на оваа династија, кој му дозволил на својот везир [[Имхотеп]] да ја изгради најраната [[Пирамида (архитектура)|пирамида]], [[Џосерова пирамида|Џосеровата пирамида]].
 
Според некои проучувачи Имхотеп живеел во времето на фараонот Хуни. Малку се знае со сигурност за Сехемхет. Сепак, се верува дека Каба веројатно ја изградил [[Слојна пирамида|Слојната пирамида]] на Завит ел'Арјан .