Разлика помеѓу преработките на „Меморија“

Додаден 611 бајт ,  пред 7 месеци
 
==Меморијата како тема во уметноста и во популарната култура==
===Меморијата како мотив во книжевноста===
* „Конструкција на сеќавањето на тебе“ - песна во проза на полскиот поет [[Збигњев Бјењковски]].<ref>''Savremena poljska poezija''. Beograd: Nolit, 1964, стр. 142-167.</ref>
* „Прасеќавање“ - песна на рускиот поет [[Николај Гумиљов]].<ref>''Антологија руске лирике – X-XXI век. Књига II: Прва четвртина – средина XX века (авангарда и социјалистички реализам)''. Београд: Paidea, 2007, стр. 24.</ref>
* „Од сеќавањето“ - песна на полската поетеса Вислава Шимборска.<ref>Vislava Šimborska, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 318.</ref>
* „Тешко е да се живее сеќавајќи се“ - песна на полската поетеса [[Вислава Шимборска]].<ref>Vislava Šimborska, ''Izabrane pesme''. Beograd: Treći trg, 2014, стр. 379-380.</ref>
 
===Меморијата како мотив во попуалрната музика===
* „Тажно сеќавање“ (''Sad Memory'') - песна на американската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Бафало Спрингфилд]]“ (''Buffalo Springfield'') од 1967 година.<ref>[https://www.discogs.com/Buffalo-Springfield-Buffalo-Springfield-Again/master/14064 DISCOGS, Buffalo Springfield ‎– Buffalo Springfield Again (пристапено на 21.12.2018)]</ref>
* „Зарони по твоето сеќавање“ (англиски: ''Dive For Your Memory'') — песна на австралиската [[Поп-музика|поп]]-група ''[[The Go-Betweens (музичка група)|The Go-Betweens]]'' од 1988 година.<ref>[https://www.discogs.com/The-Go-Betweens-16-Lovers-Lane/release/3660493 Discogs, The Go-Betweens – 16 Lovers Lane (пристапено на 15.3.2021)]</ref>
* „Сеќавањата не можат да чекаат“ (''Memories Can't Wait'') - песна на американската [[Рок-музика|рок]]-група „[[Токинг Хедс]]“ (''Talking Heads'').<ref>[https://www.youtube.com/watch?v=c1OwsD5Ypj0 YouTube, Memories Can't Wait (пристапено на 3.12.2018)]</ref>