Разлика помеѓу преработките на „Прва македонско-косовска ударна бригада“

нема опис на уредувањето
(Одбиени последните 2 промени (од 109.182.42.54) и ја поврати преработката 4073393 на Bjankuloski06)
| notable_commanders=[[Петар Брајовиќ]]
}}
'''Првата македонско-косовска ударна бригада''' била формирана на [[11 ноември]] [[1943]] година во село [[Сливово]], [[Дебрца]]. Бригадата се состоела од: Батаљонот[[Баталјон „Мирче Ацев“|Баталјонот „Мирче Ацев“]], [[Кичевски народноослободителен баталјон|Кичевскиот батаљонбаталјон]], Првиот косовски батаљонбаталјон „Рамиз Садику“ и [[Баталјон „Борис Вукмировиќ“|Вториот косовски батаљонбаталјон „Боро Вукмировиќ“]]. Бригадата имала околу 700 борци.
 
Освен [[Македонци]], во редовите на бригадата се бореле и [[Срби]], [[Црногорци]], [[Албанци]], [[Словенци]].
[[Податотека:Prva makedonsko-kosovska brigada, 1943.jpg|мини|лево|Формирање на I македонско-косовска ударна бригада, 11 ноември 1943 година во село Сливово, Охридско.]]
 
Веднаш послепо формирањето, бригадата водела борби против германските и [[балисти]]чките единици на теренот на Кичево и против бугарските единици на подрачјето на Крушево, Ресен и Охрид. Во почетокот на декември водела одбранбени борби против германско-балистичките единици кои концентрично напаѓале од Кичево, Дебар и Струга на слободната територија во Дебрца, каде се наоѓал и Централниот комитет на [[СКМ|КП на Македонија]] и [[Главен штаб на НОВ и ПОМ|Главниот штаб на НОВ и ПО на Македонија]].
 
Под притисок на надмоќните германско-балистички единици, бригадата заедно со Главниот штаб и ЦК на КПМ ноќта меѓу 5 и 6 декември започнала марш преку планината [[Галичица]] и Албанија до слободната територија во [[Меглен]], Егејска Македонија. По заминувањето на бригадата слободната територија во [[Дебрца]] повторно била окупирана од страна на Германците и балистите, при што биле запалени селата [[Мраморец]], [[Турје]] и [[Сливово]]. На 9 декември бригадата имала краток одмор во [[Герман (Леринско)|Герман]], а на 10 декември во нејзиниот состав влегол батаљонот[[Баталјон „Стив Наумов“|баталјонот „Стив Наумов“]] како Петти батаљонбаталјон. Бригадата пристигнала на [[Кајмакчалан]] на 14 декември. После 13 дена марш, на 18 декември бригадата пристигнала во село [[Фуштани]], [[Меглен]]ско.
 
Според планот за дејство, Првата македонско-косовска бригада на 26 декември извршила напад на бугарската гранична посада „Турски рид“ и граничниот гарнизон во [[Мрежичко]]. Во тричасовна борба биле убиени 27 непријателски војници, а 8 биле заробени. После оваа борба бригадата го продолжила патот низ Мариово, и во борбите до 31 декември биле ликвидирани посадите во селата Витолиште, Бегниште и Полчиште. На 2 јануари 1944 година бил нападнат рудникот Момирок во Витолиште. Во рудникот биле уништени машините со што било запрено производството на лискун од страна на Германците, а 20 работници се придружиле кон бригадата. Во текот на овој напад биле заробени: 1 пушкомитралез и 25 пушки, муниција, храна, 4 радио-апарати, 3 машини за пишување и др.
[[Податотека:Prva makedonsko-kosovska brigada, 1944.jpg|мини|лево|Борци од Првата македонско-косовска ударна бригада на планината [[Караорман]], мај 1944 година.]]
 
Од групата македонски батаљонибаталјони на [[8 јуни]] [[1944]] година формирана е [[Прва македонска ударна бригада|Првата македонска ударна бригада]], а малку подоцна, на [[24 јуни]], од групата косовско-метохиски батаљонибаталјони набила 24формирана јуни[[Прва 1944косовско-метохиска била формиранаударна бригада|Првата косовско-метохиска бригада]].
 
{{Македонски бригади}}
6.255

уредувања