Месна мрежа: Разлика помеѓу преработките

Одземени 4 бајти ,  пред 2 години
с
→‎top: Правописна исправка, replaced: префрлува → префрла
[проверена преработка][проверена преработка]
с →‎'''Дрвеста мрежа:''': Правописна исправка, replaced: Например → На пример
с →‎top: Правописна исправка, replaced: префрлува → префрла
Ред 3:
Компјутерите поврзани мегусебно во мрежа преку свич (разделник) оформуваат '''локална мрежа''' односно LAN. Во таа локална мрежа сите компјутери кои се поврзани можат да разменуваат податоци го големи брзини како 100 мега бити во секунда па сè до 1 гига бити во секунда.Компјутерските мрежи поврзуваат компјутери кои можат да бидат блиску и далеку географски поставени. Можат да бидат поврзани со кабел или безжично во зависност од условите и потребите.
 
LAN доаѓа од зборовите '''L'''ocal '''A'''rea '''N'''etwork што означува некаква мрежа на локално, блиско место. Тоа се најчесто повеќе [[компјутер]]и поврзани меѓу себе, меѓу кои има огромна брзина на префрлувањепрефрлање податоци, можност за меѓусебно комуницирање и сл. Овој вид најчесто се користи во мали претпријатија, училишта, дома или пак во некои згради (Влада, министерства и др.).
 
= Историја =