Разлика помеѓу преработките на „Дишник“

Одземени 4 бајти ,  пред 4 месеци
с
→‎top: Јазично подобрување, replaced: дијаметар → пречник
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: хеликси → завојници)
с (→‎top: Јазично подобрување, replaced: дијаметар → пречник)
 
''Оваа статија се однесува на трахеите (дишниците) како респираторни органи кај некои без‘рбетници. За трахеите како спроводни елементи на ксилемот кај растенијата, видете [[Трахеи (растение)]].''
 
'''Дишниците''' (или '''душникот''') се цевчести [[орган]]и за [[дишење]] кај копнените [[членконоги]]. Тие служат за транспорт на [[Метаболизам|метаболитичките]] [[гас]]ови од и до [[Ткиво|ткивата]] на животното. Бројот на отвори со кои дишниците се поврзани со надворешната средина може многу да варира низ многуте [[Ред (биологија)|редови]] на [[инсект]]и, но најчесто во секој сегмент од телото може да има парни отвори. Дишниците се всушност вдлабнувања на [[кутикула]]рниот [[егзоскелет]] кои се разгрануваат низ [[тело]]то на животното, со [[дијаметарпречник]] од неколку [[Микрометар|микрометри]] до 0,8 [[Милиметар|mm]]. Најмалите дишници се наречени трахеоли. Тие навлегуваат во [[Клетка|клетките]] од ткивата и служат како места за [[дифузија]] на [[вода]], [[кислород]] и [[јаглерод диоксид]]. Гасовите се пренесуваат низ трахеалниот систем преку активно [[издишување]] (вентилација) или преку пасивна дифузија.
 
Трахеалните цевки можат да се изградени од кружни [[‘Рскавица|‘рскавични]] прстени наречени [[Тенидија|тенидии]], кои, пак, можат да бидат во различни форми (јазли или завојници).