Геометризирани единици: Разлика помеѓу преработките

с
→‎top: Јазично подобрување, replaced: радиус → полупречник
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга)
с (→‎top: Јазично подобрување, replaced: радиус → полупречник)
 
Овој систем е корисно во [[физика]]та, особено во [[Специјална теорија за релативноста|специјалната]] и [[Општа теорија за релативноста|општата теорија на релативноста]]. Сите [[Физичка величина|физички количества]] се идентификува со геометриски количини како области, должини, броеви без димензии, кривиот пат или пресек на закривеност.
 
Многу равенки во релативистичка физика појави далеку поедноставно кога изразени во геометриски единици, затоа што на сите настапи на ''G'' или ''c'' откажат. На пример, [[Шварцшилдов полупречник|Шварцшилдовиот радиусполупречник]] на nonrotating празен [[црна дупка]] со маса ''m'' станува едноставно ''r'' = 2''m''. Затоа, многу книги и на трудови од областа на релативистичка физика употреба геометриски единици исклучиво. Алтернативен систем на геометризираних единици често се користи во [[Честична физика|физика на честички]] и космологијата, во која 8π''G'' = 1 , наместо. Ова воведува дополнителен фактор на 8π во Њутн е [[Њутнов закон за гравитацијата|закон на универзална гравитацијата]], но поедноставува [[Ајнштајнови равенки за полето|ајнштајновата равенки]], Ајнштајн–Гильберт акција, Фридман равенки и Ньютон Пуассон равенка со отстранување на соодветните фактор.
 
== Конверзија ==