Разлика помеѓу преработките на „Асиметрична дигитална претплатничка линија“

с
→‎top: Јазично подобрување, replaced: радиус → полупречник (2)
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: базиран → заснован)
с (→‎top: Јазично подобрување, replaced: радиус → полупречник (2))
 
Кај конвенционалниот АДПЛ, брзините на преземање почнуваат од 256 [[кбит/с]] и типично достигаат до 8 [[Мбит/с]] во рамките на 1.5 км од централата со ДСЛАМ опрема или далечнскиот терминал. Брзините на подигање почнуваат од 64 кбит/с и типично достигнуваат до 256 кбит/с, но може да достигнат до 1024 кбит/с. Називот [[АДСЛ Лајт]] понекогаш се користи за побавни верзии. Забелешка: растојанијата се само проценки наменети за потрошувачите на АДСЛ услуги. [[Слабеење (сигнал)|Слабеењето]] на [[сооднос на сигнал и бука|соодносот на сигналот и буката]] се главните карактеристики и можат да варираат тотално независно од растојанието (како на пр. не-бакарни кабли, дијаметар на каблите). Практичните перформанси зависат од претстојноста на линијата, која може динамички да се менува во зависност од временските прилики (за стари линии) или бројот и квалитетот на спојките и разводниците при дадена должина на кабел.
Поновата варијанта се нарекува АДСЛ2 која дозволува поголема брзина на преземање до 12 Мбит/с во радиусполупречник помал од 2,5 км. Повисоките [[симболска стапка|симболски стапки]] и понапредната [[бучна модулација]] се тоа што ја прави оваа линија брза. АДСЛ2+, исто така позната како [[ИТУ Г.992.5]], одзволува стапка на преземање до 24 Мбит/с во радиусполупречник помал од 1.5 км. АДСЛ2+ исто така нуди опции за безшевно спојување, и им дозволува на линиите со повисока стапка на слабеење или понизок сооднос на сигнал и бука да се спојат заедно за теоретски да го достигнат севкупниот број на линии (т.е. до 50 Мбит/с за две линии, итн.), како и опции во контролата на силата и безчевна адаптација на стапките — промена на стапката на пренос на податоци без ресинхронизација.
{{ADSL standards}}