Разлика помеѓу преработките на „Класична механика“

Додадени 20 бајти ,  пред 7 месеци
с
→‎Основни поими: Јазично подобрување, replaced: радиус → полупречник, Радиус → Полупречник
с (Замена со македонски назив на предлошка, replaced: {{main| → {{Главна| (4))
с (→‎Основни поими: Јазично подобрување, replaced: радиус → полупречник, Радиус → Полупречник)
* [[Материјална точка]]. Таа е објект, чија големина во дадена задача може да се занемари. Всушност, секое тело кое е потчинето на законите на класичната механика задолжително поседува ненулова големина. Телата со ненулова големина можат да дадат сложени движења, со што може да се смени и нивната внатрешна конфигурација, на пример, телото може да ротира или да се деформира. Како и да е, во одредени случаи, за вакви тела можат да се применат резултатите добиени за материјалните точки, и тоа доколку ги сметаме таквите тела како севкупност од поголемото количество на заемодејствувачки материјални точки. Материјалните точки се одликуваат со неколку параметри:
** [[Маса]] — мерка за [[Инерција|инертноста]] на телата;
** [[РадиусПолупречник-вектор]] <math>\vec r</math> — [[вектор]], кој оди од почетокот на координатата до точката каде се наоѓа телото, ја карактеризира положбата на телата во просторот;
** [[Брзина]]та се јавува како карактеристика на темпото на менување на положбата на телото со текот на времето, а се определува како производ од радиусполупречник-векторот и времето
**: <math>\vec v = \frac{d\vec r}{dt}</math>
** [[Забрзување]]то претставува брзина (темпо) на менување на брзината, а се определува како производ на брзината и времето