Разлика помеѓу преработките на „Централен комитет на МРО“

с
→‎top: Правописна исправка, replaced: превзе → презе
с (Исправена врска, replaced: Димитар СтефановДимитар Стефанов (2))
с (→‎top: Правописна исправка, replaced: превзе → презе)
 
[[File:VMRO razpiska na Boris Strezov 1924.JPG|thumb|right|250px|Признаница на Централниот комитет на ВМРО од 15 јануари 1924, дадена на Георги Стрезов со потписот на Тодор Александров.]]
'''Централниот комитет''' бил раководното тело на [[Македонска револуционерна организација|Внатрешната Македонска Револуционерна Организација]]. Револуционерната мрежа на ВМРО била изградена од селски, окружни и околиски комитети а целосната дејност и важните решенија на организацијата зависеле од Централниот комитет.<ref>[http://www.koronal.com/doc/istoria/22.htm Националноосвободително движение на българите в Македония и Одринска Тракия (1878-1912)]</ref> За прв претседател на комитетот бил избран [[Христо Татарчев]] во 1894 година. Паралелно со Централниот комитет во 1896 година со работа започнува и [[Задгранично претставништво|Задграничното претставништво]] кое било прекинато во 1928 година. Централниот комитет прекинува со работа по Деветнаесетомајскиот преврат во 1934 година во [[Бугарија]] кога биле превземенипреземени мерки за ликвидирање на [[Македонска револуционерна организација|ВМРО]] и тогашниот раководител [[Иван Михајлов]].
==Членови на Централниот комитет==
{| class="wikitable"