Разлика помеѓу преработките на „Веројатносен распоред“

с
→‎Функција на распоред: Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: Oч → Оч
с (Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: aл → ал)
с (→‎Функција на распоред: Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: Oч → Оч)
 
каде што ознаката покажува збир на сите можни вредности на x.
 
'''OчекуванаОчекувана вредност''' - (математичкото очекување ) на прекинатата случајна променлива X е еднаква на збирот од производот на секоја можна вредност на X и соодветните веројатности, односно
Очекувана вредност на прекината случајна променлива
'''∑(X) = ∑x<sub>i</sub> p<sub>i</sub>'''