Разлика помеѓу преработките на „Веројатносен распоред“

с
Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: aл → ал
с (Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: aл → ал)
 
Графичката интерпретација на законот на веројатностите на прекината случајна променлива најчесто се врши со помош на дијаграмот на веројатностите или со т.н. хистограм на веројатностите.
 
 
[[Податотека:Графикони.png|рамка|центар|Дијаграм на веројатностите]]
 
[[Податотека:Хистограм.png|рамка|центар|Хистограм на веројатностите]]
 
 
Општите карактеристики на сите прекинати случајни променливи:
'''F(x) = P( X ≤ x )'''
каде што x може да биде било кој реален број.
Кај прекинатата aлеаторнаалеаторна променлива X, која зема вредности x<sub>1</sub>, x<sub>2</sub>, … , x<sub>н</sub> функцијата на распоредот е
'''F(x) = P( X ≤ x ) = P( X = x<sub>1</sub> ) + P(X = x<sub>2</sub> ) + … + P(X=x<sub>n</sub> ) = ∑pi = 1'''
 
'''Функцијата на распоред на веројатност на прекината случајна променлива мора да ги задоволува следниве две својства.'''
# 0 ≤ P( x ) ≤ 1 за која било вредност на x и
# Збирот на поединечните веројатности е 1 , односно
 
∑ P( x ) = 1
== Наводи ==
{{наводи}}
* Ристески Славе, Тевдовски Драган (2010): „Статистика за бизнис и економија“, четврто издание, Скопје: Економски факултет – Скопје. ISBN: 978-608-212-009-6
* Paul Newbold, William Carlson, Betty Thorne (2012): Statistics for Business and Economics (8th Edition). ISBN: 978-0132745659.
 
{{Нормативна контрола}}