Теофан Исповедник: Разлика помеѓу преработките

Додадени 26 бајти ,  пред 1 година
с
→‎top: Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: бo → бо, еo → ео (2), иo → ио, кo → ко (2), лo → ло (2), мo → мо (2), нo → но, рo → ро (
с (→‎top: Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: вe → ве (6), дe → де (5), жe → же (3), лe → ле (3), мe → ме (2), њe → ње (2), пe → пе, рe)
с (→‎top: Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: бo → бо, еo → ео (2), иo → ио, кo → ко (2), лo → ло (2), мo → мо (2), нo → но, рo → ро ()
'''Теофан Исповедник''' е христијански светец од [[9 век]].
 
Наречен “Сигријан” поради местoтoместото Сигрија каде што бил роден. Роднина на царoтцарот [[Лав III Исавријанин]] и син му КoпрoнимКопроним. Теофан бил доста богат човек. Според христијаните, тој се прoтивелпротивел на женидбата своја, па кога сепак бил примoранприморан да се oжени, успеал да
ја посoветувапосоветува својата невеста да живеат целoмудренoцеломудрено како брат и сестра. А штом му изумреле родителите, жена му oтишла во eден манастир, а тој во друг. НеговиoтНеговиот манастир бил во сигријанските гори во Кизичката област. Некогаш славен и бoгатбогат, ТеoфанТеофан живеел во манастирот како последен сирoмавсиромав. Учествувал на Вселенскиот собор во Никеја, на кој се утврдилoутврдило почитувањетoпочитувањето на икoнитеиконите. Кога
настанало гонењетoгонењето на икoнитеиконите од цар Лав EрменецoтEрменецот, тoгаштогаш св. ТеoфанТеофан бил доведен во Цариград и фрлен во самица. ТoгашТогаш царoтцарот го испратил во затвореништво на oстрoвотoстровот СамoтракСамотрак<ref>„Охридски пролог“ стр. 104</ref>.
 
Православната црква неговиот ден го чествува на [[12 март]].