Сојуз на комунистичката младина на Југославија: Разлика помеѓу преработките

с
→‎top: Замена со македонски назив на предлошката, replaced: {{lang| → {{јаз|
[непроверена преработка][проверена преработка]
с Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite book → Наведена книга (3)
с →‎top: Замена со македонски назив на предлошката, replaced: {{lang| → {{јаз|
Ред 1:
'''Сојуз на комунистичката младина на Југославија''' ({{langјаз|sr|Савез комунистичке омладине Југослсвије}}) со кратенката '''СКМЈ''' е младинска организација на [[СКЈ|Југословенска комунистичка партија]] од 1919 до 1948 година. Иако беше забранет две години по основањето и во разни периоди, неговите водачи беа прогонувани, организацијата остана влијателна меѓу младите револуционери во [[Кралството Југославија]], а подоцна стана главен организатор на партизански отпор против силите на Оската и локалните сили за соработка. По Втората светска војна, СКОУ стана дел од пошироката организација на младите од Југославија, наречена Народна младина на Југославија, која подоцна стана Унија на социјалистичката младина на Југославија.<ref>{{Наведена книга|author=Dušan Plenča|title=Omladinski pokret Jugoslavije 1919-1969|url=https://books.google.com/books?id=2_whAQAAMAAJ|year=1969|publisher=Mladost}}</ref><ref>{{Наведена книга|author=Vojo Pekić|title=Savez komunističke omladine Jugoslavije između dva rata (1919-1941)|url=https://books.google.com/books?id=E0E-AAAAIAAJ|year=1959|publisher=Izdanje Komisije za istorijat omladinskog pokreta CK NO Jugoslavije}}</ref>
 
== Историја ==