Разлика помеѓу преработките на „Усненозабна согласка“

с
Замена со македонско име на предлошката, replaced: {{IPA| → {{МФА| (33)
с (Bot: Migrating 33 interwiki links, now provided by Wikidata on d:q208751 (translate me))
с (Замена со македонско име на предлошката, replaced: {{IPA| → {{МФА| (33))
 
 
==Усненозабни согласки според МФА==
Усненозабни гласови во [[македонски јазик|македонскиот јазик]] се '''[[ф]]''' и '''[[в]]'''. Тука се вбројува и гласот {{IPAМФА|[ɱ]}} што се јавува како [[алофон]] на [[м]] кога стои пред нив.
 
Согласно [[Меѓународна фонетска азбука|Меѓународната фонетска азбука]] (МФА), постојат следниве усненозабни согласки:
! Значење
|-
|style="font-size:140%"| {{IPAМФА|p̪}}
| [[безвучна усненозабна избувна согласка]]
|
|
|-
|style="font-size:140%"| {{IPAМФА|b̪}}
| [[звучна усненозабна избувна согласка]]
|
|
|-
|style="font-size:140%"| {{IPAМФА|p̪͡f}}
| [[безвучна усненозабна слеана согласка]]
| [[цонга (јазик)|цонга]]
| —
| {{IPAМФА|[tiɱ}}<span style="color:#700000;font-weight:bold">{{IPAМФА|p̪͡f}}</span>{{IPAМФА|uβu]}}
| [[нилски коњ]]и
|-
|style="font-size:140%"| {{IPAМФА|b̪͡v}}
| [[безвучна усненозабна слеана согласка|звучна усненозабна слеана согласка]]
| [[цонга (јазик)|цонга]]
| —
| {{IPAМФА|[ʃile}}<span style="color:#700000;font-weight:bold">{{IPAМФА|b̪͡v}}</span>{{IPAМФА|u]}}
| брада
|-
|style="font-size:140%"| {{IPAМФА|ɱ}}
| [[усненозабна носна согласка]]
| [[македонски јазик|македонски]]
| тра<span style="color:#700000;font-weight:bold">м</span>вај
| {{IPAМФА|[tra}}<span style="color:#700000;font-weight:bold">{{IPAМФА|ɱ}}</span>{{IPAМФА|vaj]}}
| [[трамвај]]
|-
|style="font-size:140%"| {{IPAМФА|f}}
| [[безвучна усненозабна слеана согласка]]
| [[македонски јазик|македонски]]
| <span style="color:#700000;font-weight:bold">ф</span>ока
| {{IPAМФА|[}}<span style="color:#700000;font-weight:bold">{{IPAМФА|f}}</span>{{IPAМФА|ɔka]}}
| [[фока]]
|-
|style="font-size:140%"| {{IPAМФА|v}}
| [[звучна усненозабна слеана согласка]]
| [[англиски јазик|англиски]]
| <span style="color:#700000;font-weight:bold">в</span>ода
| {{IPAМФА|[}}<span style="color:#700000;font-weight:bold">{{IPAМФА|v}}</span>{{IPAМФА|ɔda]}}
| вода
|-
|style="font-size:140%"| {{IPAМФА|ʋ}}
| [[усненозабна приближна согласка]]
| [[холандски јазик|холандски]]
| <span style="color:#700000;font-weight:bold">w</span>ang
| {{IPAМФА|[}}<span style="color:#700000;font-weight:bold">{{IPAМФА|ʋ}}</span>{{IPAМФА|ɑŋ]}}
| образ
|-
| [[моно (конгоански јазик)|моно]]
| <span style="color:#700000;font-weight:bold">vw</span>a
| {{IPAМФА|[}}<span style="color:#700000;font-weight:bold">{{IPAМФА|ⱱ}}</span>{{IPAМФА|a]}}
| испраќа
|-
| [[нǀу]]
| <span style="color:#700000">'''ʘ'''</span>oe
| {{IPAМФА|[}}<span style="color:#700000">'''{{IPAМФА|ʘ̪}}'''</span>{{IPAМФА|oe]}}
| месо
|}
*{{SOWL}}
*Olson, Kenneth S. & John Hajek. 2003. Crosslinguistic insights on the labial flap. ''Linguistic Typology'' 7(2). 157–186
 
 
{{согласки}}