Разлика помеѓу преработките на „Узбечка азбука“

Додадени 93 бајти ,  пред 2 месеци
с
→‎Азбука: Замена со македонско име на предлошката, replaced: {{IPA| → {{МФА| (31)
с (→‎Примери: Исправка на латинични букви помешани меѓу кириличните, replaced: Ситe → Сите)
с (→‎Азбука: Замена со македонско име на предлошката, replaced: {{IPA| → {{МФА| (31))
| A a
| А а
| {{IPAМФА|/a, æ/}}
|-
| B b
| Б б
| {{IPAМФА|/b/}}
|-
| D d
| Д д
| {{IPAМФА|/d̪/}}
|-
| E e
| Е е / Э э
| {{IPAМФА|/e/}}<ref group=N>Кириличното "Е е" е на почеток на збор, а после самогласка во латиницата е "Ye ye".</ref>
|-
| F f
| Ф ф
| {{IPAМФА|/ɸ/}}
|-
| G g
| Г г
| {{IPAМФА|/ɡ/}}
|-
| H h
| Ҳ ҳ
| {{IPAМФА|/h/}}
|-
| I i
| И и
| {{IPAМФА|/i, ɨ/}}
|-
| J j
| Ж ж
| {{IPAМФА|/dʒ/}}
|-
| K k
| К к
| {{IPAМФА|/k/}}
|-
| L l
| Л л
| {{IPAМФА|/l/}}
|-
| M m
| М м
| {{IPAМФА|/m/}}
|-
| N n
| Н н
| {{IPAМФА|/n/}}
|-
| O o
| О о
| {{IPAМФА|/ɒ, o/}}<ref group=N>Се изговара /o/ само во руски зборови.</ref>
|-
| P p
| П п
| {{IPAМФА|/p/}}
|-
| Q q
| Қ қ
| {{IPAМФА|/q/}}
|-
| R r
| Р р
| {{IPAМФА|/r/}}
|-
| S s
| С с
| {{IPAМФА|/s/}}
|-
| T t
| Т т
| {{IPAМФА|/t̪/}}
|-
| U u
| У у
| {{IPAМФА|/u, y/}}
|-
| V v
| В в
| {{IPAМФА|/w/}}
|-
| X x
| Х х
| {{IPAМФА|/χ/}}
|-
| Y y
| Й й
| {{IPAМФА|/j/}}
|-
| Z z
| З з
| {{IPAМФА|/z/}}
|-
| Oʻ oʻ
| Ў ў
| {{IPAМФА|/ø/}}
|-
| Gʻ gʻ
| Ғ ғ
| {{IPAМФА|/ʁ/}}
|-
| Sh sh
| Ш ш
| {{IPAМФА|/ʃ/}}
|-
| Ch ch
| ʼ
| ъ
| {{IPAМФА|/ʔ/}}
|-
|
|Ё ё
| {{IPAМФА|/jo/}}
|-
|
|Ю ю
| {{IPAМФА|/ju/}}
|-
|
|Я я
| {{IPAМФА|/ja/}}
|-
|