Турска азбука: Разлика помеѓу преработките

Додадени 96 бајти ,  пред 1 година
с
→‎Изговор: Замена со македонско име на предлошката, replaced: {{IPA| → {{МФА| (32)
с (→‎top: Јазична исправка, replaced: базиран → заснован)
с (→‎Изговор: Замена со македонско име на предлошката, replaced: {{IPA| → {{МФА| (32))
 
!Македонски [[изговор]]
|-
|''A''||''a''||{{IPAМФА|/a/}}||а||''M''||''m''|||{{IPAМФА|/m/}}||м
|-
|''B''||''b''||{{IPAМФА|/b/}}||б||''N''||''n''||{{IPAМФА|/n/}}||н
|-
|''C''||''c''||{{IPAМФА|/dʒ/}}||џ||''O''||''o''||{{IPAМФА|/o/}}||о
|-
|''Ç''||''ç''||{{IPAМФА|/tʃ/}}||ч||''Ö''||''ö''||{{IPAМФА|/œ/}}||Нема на македонски.Исто како германското Ö.
|-
|''D''||''d''||{{IPAМФА|/d/}}||д||''P''||''p''||{{IPAМФА|/p/}}||п
|-
|''E''||''e''||{{IPAМФА|/e/}}||е||''R''||''r''||{{IPAМФА|/ɾ/}}||р
|-
|''F''||''f''||{{IPAМФА|/f/}}||ф||''S''||''s''||{{IPAМФА|/s/}}||с
|-
|''G''||''g''||{{IPAМФА|/g/}} или {{IPAМФА|/ɟ/}} ||г||''Ş''||''ş''||{{IPAМФА|/ʃ/}}||ш
|-
|''Ğ''||''ğ''|||{{IPAМФА|/ɣ/}}||Нема на македонски||''T''||''t''||{{IPAМФА|/t/}}||т
|-
|''H''||''h''||{{IPAМФА|/h/}}||х||''U''||''u''||{{IPAМФА|/u/}}||у
|-
|''I''||''ı''||{{IPAМФА|/ɯ/}}||`||''Ü''||''ü''||{{IPAМФА|/y/}}||Нема на македонски.Исто како германското Ü.
|-
|''İ''||''i''||{{IPAМФА|/i/}}||и||''V''||''v''||{{IPAМФА|/v/}}||в
|-
|''J''||''j''||{{IPAМФА|/ʒ/}}||ж||''Y''||''y''||{{IPAМФА|/j/}}||ј
|-
|''K''||''k''||{{IPAМФА|/k/}} или {{IPAМФА|/c/}} ||к||''Z''||''z''||{{IPAМФА|/z/}}||з
|-
|''L''||''l''||{{IPAМФА|/ɫ/}} или {{IPAМФА|/l/}}||л
|}