Прв закон на термодинамиката: Разлика помеѓу преработките

Нема измена во големината ,  пред 2 години
с
→‎Мерна единица: Правописна исправка, replaced: ба → на
[проверена преработка][проверена преработка]
Нема опис на уредувањето
с (→‎Мерна единица: Правописна исправка, replaced: ба → на)
 
==Мерна единица==
Стара мерна единица за енергијата кај топлинските процеси е [[калорија]]та (cal.). Таа е воведена во раните проучувања на топлинските процеси и се дефинира како количество на енергија што треба да се пренесе на 1g вода за температурата на водата да се зголеми од 14,5 до 15,5&nbsp;°C. <br/>Денес за кавнтитативното опишување на топлинските процеси се користи единицата за енергија од SI-системот [[џул]] (J). Топлината, работата и внатрешната енергија кај топлинските процеси се мерат во исти мерни единици-џули. Калоријата како единица за топлинска енергија е еквивалентна на определен број џулимеханичка енергија.
<br/>Во многу експерименти е покажано дека постојат загуби на механичката енергија (најчесто поради триење). Таа не исчезнува,туку се претвора во внатресна енергија на системот. Тоа можеме да го видиме на примерот со чекан кој удира на клинец поставен на парче дрво. При удирањето на чеканот неговата кинетичка енергија во текот на процесот се трансформира во работа извршена за забивање бана клинецот во дрвото. Кога ќе престане удирањето со чеканот дел од неговата кинетичка енергија преминала на клинецот како внатрешна енергија што се гледа од факторот дека клинецот станал значително потопол. Односот меѓу вложената енергија ([[Работа (физика)|работа]]) и добиеното количество топлина се вика [[механички еквивалент на топлината.]]
Изразено како равенство:
<br/>Работа/топлина= механички еквивалент на топлина