Германска селанска војна: Разлика помеѓу преработките

с
→‎top: Јазично подобрување, replaced: ривали → соперници
с (→‎top: Јазично подобрување, replaced: лидер → водач)
с (→‎top: Јазично подобрување, replaced: ривали → соперници)
Војната започнала со одвоени побуни, кренати во југозападниот дел на денешна [[Германија]] и соседниот [[Алзас]] и се ширеле со одвоени побуни во средна и источна Германија и денешна [[Австрија]].{{sfn|Klassen|1979|p=59}} Откако востанието во Германија било задушено, се прелеало во неколку [[Кантони во Швајцарија|швајцарски кантони]].
 
Во покренувањето на нивните побуни, селаните се соочиле со несовладливи пречки. Демократскиот начин на нивното движење ги оставала без командна структура и им недостасувало артилерија и коњаница. Најголем дел од нив имале мало или никакво воено искуство. Исто така тие често се предомислувале и бегале, по што биле масакрирани од нивните ривалисоперници. Другата страна имала искусни воени водачи, добро опремени и дисциплинирани војски и обилни средства.
 
Побуната вклучувала некои принципи и реторика од скорешната [[Протестантска реформација]], во која селаните гледале слобода и влијание. Историчарите различно ги толкуваат економските погледи на Германската селанска војна и не се согласуваат за нејзините причини и природа.