Разлика помеѓу преработките на „Наутилус Помпилус (бенд)“

{{Музичар|Name=Наутилус Помпилус|Background=group_or_band|Alias=|Origin=[[СССР]], [[Русија]]|Genre=[[арт рок]], [[пост-панк]], [[готик рок]], [[алтернативен рок]]|Years_active=1982–1997 <br/> 2003–2004 <br/> 2013–2014|Label=|Current_members=}}
 
'''Наутилус Помпилиус''' ({{Lang-ru|Наутилус Помпилиус}} '''Наутилус Помпилиус'''), понекогаш со прекар '''Нау''' ( {{Lang-ru|Нау}}), бил влијателен [[Советски Сојуз|советски]], а подоцна и [[Русија|руски]] рок-бенд <ref>[https://books.google.com/books?id=tZHCAQAAQBAJ&pg=PA417&lpg=PA417#v=onepage&q&f=false Nautilus Pompilius] // Encyclopaedia of Contemporary Russian culture, 2013</ref> основан во [[Екатеринбург|Свердловск]] во 1982 година од Вјачеслав Бутусов и Дмитриј Умецки . Бутусов ја распуштил групата во 1997 година, по повеќе успешни албуми и неколку различни состави на бендот.
 
== Име ==
 
=== Основање ===
Вјачеслав Бутусов и Дмитриј Уметски ги направиле првите чекори кон формирање на Наутилус кон крајот на 701970-титети години. На почетокот, бендот настапувал на мали настани, опфаќајќи песни од странски изведувачи и познати изведувачи на мајчин јазик како Машина Времени и Воскресение . Групата била формирана од Бутусов и Уметски, додека двајцата биле студенти на Архитектонскиот институт Свердловск (сега нареченанаречен Архитектонска академија на Урал ).
 
Во 1982 година, групата ги направила своите први обиди да сними свои песни. Првиот албум на групата, ''Перејезд'' (руски: Переезд), бешебил издаден во 1983 година. Вклучувал неколку песни снимени во 1982 година, како и нов материјал. Албумот бил под силно влијание на групата [[Лед зепелин|Лед Цепелин]] .
 
=== Подоцна ===
Бендот бил активен во различни инкарнации од 1983 до 1997 година. Наутилус бил влијателен бенд во [[пост-панк]] жанрот, а исто така оставил белег на стилот „Урал рок“ со нивните филозофски стихови. Некои од нивните рани хитови популарно се поврзуваат со периодот на Перестројка .
 
Музиката на бендот била прикажана во филмот ''Брат'' (руски: ''Брат)'' во 1997 година. Верзија на нивната популарна песна „Bound„Врзан byсо Oneеден Chain“ („Скованные одной цепью“)оков“ се појавил во филмот ''Стилјаги'' во 2008 година. Групата го ангажирала англискиот гитарист Бил Нелсон за производство на нивниот албум „ ''Јаблокитај“ од'' 1997 година ( {{Lang-ru|Яблокитай}} ), на кој Нелсон свирел и на гитара.
 
Откако групата се распаднала, Вјачеслав Бутусов започна успешна соло кариера.
 
И покрај тоа што Бутусов ги компонирал повеќето песни на групата и напишал дел од нивните текстови, поетот Илја Кормилцев бил клучен соработник како текстописец и продуцент.
 
== Членови ==
{{#tag:timeline|ImageSize=width:820 height:auto barincrement:18
PlotArea = left:120 bottom:80 top:10 right:0
Alignbars = justify
DateFormat = dd/mm/yyyy
Period = from:01/01/1982 till:12/12/1997
TimeAxis = orientation:horizontal format:yyyy
Legend = orientation:horizontal position:bottom
ScaleMajor = increment:2 start:1982
ScaleMinor = Increment:2 start:1982
Legend = position:bottom orientation:horizontal
 
Colors =
id:Lead value:red legend:Vocals
id:Guitar value:green legend:Guitar
id:Bass value:blue legend:Bass
id:Violin value:yellow legend:Violin
id:Klavier value:purple legend:Klavier
id:Drums value:orange legend:Drums
id:Lines value:black legend:Albums
 
LineData =
at:15/05/1983 color:black layer:back
at:29/08/1985 color:black layer:back
at:14/07/1986 color:black layer:back
at:08/04/1988 color:black layer:back
at:16/05/1991 color:black layer:back
at:21/11/1993 color:black layer:back
at:23/07/1994 color:black layer:back
at:15/04/1994 color:black layer:back
at:29/03/1995 color:black layer:back
at:03/10/1996 color:black layer:back
at:27/02/1997 color:black layer:back
at:12/07/1997 color:black layer:back
 
BarData =
bar:Butusov text:"Vyacheslav Butusov"
bar:Poleva text:"Anastasiya Poleva"
bar:Umeckiy text:"Dmitriy Umetskiy"
bar:Kopilov text:"Goga Kopylov"
bar:Komarov text:"Viktor Komarov"
bar:Homenko text:"Aleksey Khomenko"
bar:Mogilevckiy text:"Aleksey Mogilevskiy"
bar:Sadnov text:"Andrey Sadnov"
bar:Elizarov text:"Vladimir Yelizarov"
bar:Belkin text:"Yegor Belkin"
bar:Beliyaev text:"Aleksandr Belyayev"
bar:Petrov text:"Nikolay Petrov"
bar:Goncharov text:"Igor Goncharov"
bar:Zarubin text:"Aleksandr Zarubin"
bar:Nazimov text:"Vladimir Nazimov"
bar:Dgavad-Zade text:"Igor Dzhavad-Zade"
bar:Potapkin text:"Albert Potapkin"
 
PlotData=
width:10 textcolor:black align:left anchor:from shift:(10,-4)
bar:Butusov from:start till:end color:Lead
bar:Butusov from:start till:end color:Guitar width:3
bar:Poleva from:26/04/1983 till:18/10/1983 color:Lead
bar:Sadnov from:start till:25/02/1983 color:Guitar
bar:Elizarov from:13/04/1988 till:18/10/1988 color:Guitar
bar:Elizarov from:13/04/1988 till:18/10/1988 color:Bass width:3
bar:Belkin from:01/01/1988 till:13/04/1988 color:Guitar
bar:Belkin from:30/03/1990 till:28/08/1993 color:Guitar
bar:Beliyaev from:15/07/1989 till:24/07/1993 color:Guitar
bar:Petrov from:09/04/1994 till:end color:Guitar
bar:Umeckiy from:start till:15/06/1989 color:Bass
bar:Kopilov from:13/04/1990 till:end color:Bass
bar:Komarov from:21/04/1985 till:24/07/1988 color:Klavier
bar:Homenko from:20/09/1987 till:20/10/1988 color:Klavier
bar:Mogilevckiy from:31/01/1986 till:15/09/1988 color:Klavier
bar:Mogilevckiy from:31/01/1986 till:15/09/1988 color:Violin width:3
bar:Mogilevckiy from:08/05/1994 till:end color:Klavier
bar:Mogilevckiy from:08/05/1994 till:end color:Violin width:3
bar:Goncharov from:22/03/1982 till:01/11/1982 color:Drums
bar:Zarubin from:01/11/1982 till:26/06/1983 color:Drums
bar:Nazimov from:13/02/1987 till:19/04/1988 color:Drums
bar:Dgavad-Zade from:01/03/1989 till:13/08/1991 color:Drums
bar:Potapkin from:09/01/1986 till:13/02/1987 color:Drums
bar:Potapkin from:16/08/1994 till:23/07/1997 color:Drums}}
 
== Дискографија ==
! width="10%" |Година
! width="30%" | Руско име
! width="30%" | Англиски транслитерација (превод)Превод
|-
| 1983 година
| '''Переезд'''
| ''ПерејездП'' (преселувањереселување (или премин на автопат))
|-
| 1985 година
| '''Невидимка'''
| ''Невидимка'' (Невидливиот)
|-
| 1986 година
| '''Разлука'''
| ''Разлука'' (Одвојување), име на руска народна песна што се појавува во албумот
|-
| 1987–1988 година
| '''Ни Кому Ни Кабельность''' (ВО '''IVEИВО''' )
| ''Ni Komu Ni Kabel'nost {{'}}'' ( играИгра на зборови ; ''nekommunikabel'nost {{'}}'' значи: "недостаток на дружеубивостдружељбивост" (заем, од ''комуникација'' и - ''способен'' -) и ''nikomu ni'' значи "за никого"
|-
| 1988 година
| '''Князь Тишины'''
| ''Књаз Тишини'' (принцПринц на тишината), по поема на [[Ендре Ади]]
|-
| 1988 година
| '''Отбой''' (ВО '''ИВО''' )
| ''О''светлување
| ''Otboy'' (осветлување)
|-
| 1989 година
| '''Человек без имени'''
| ''Человек Без Имени'' (Човек без име)
|-
| 1992 година
| '''Чужая земјаля'''
| ''Chuzhaya ZemlyaС'' (странскатранска земја)
|-
| 1994 година
| 1995 година
| '''Крылья'''
| Крилја
| ''Kryl'ya'' (крилја)
|-
| 1996 година
| '''Лучшие Песни''' (ВО '''ИВО''' )
| ''Лучши ПесниН'' (најдобриајдобри песни)
|-
| 1997 година
| '''Яблокитай'''
| ''Јаблокитај''Кинеско (кинеско-јаболко, холандска етимологизација на рускиот ''апел во'' „портокалово овошје“)
|-
| 1997 година
| '''Атлантида'''
| ''Атлантида (Атлантида)''
|}
Меѓу нивните најпознати песни се: Принцот на тишината ("Князь тишины"), "Прошетки по вода" ("Прогулки по водење"), "Последното писмо" ("Последнее письмо", исто така познатпозната како "Збогум, Америка “), Погледот од екранот “(„ Взгляд с экрана “),„ Хлоп-Хлоп “(„ Хлоп-хлоп, “),„ Сферата Како “(„ Шар цвета хаки “), Врзани од еден синџир “ "(" Скованные одной цепью ")," Сакам да бидам со тебе "(" Я хочу быть с тобой ")," На брегот на реката без име "(" На берегу безымянной реки "), и" Крилја "( "Крылья").
 
== Користена литература ==