Разлика помеѓу преработките на „Правило на десна рака“

с
→‎Електромагнетност: Јазична исправка, replaced: хеликсот → завојницата
с (→‎Координати: Замена со македонски назив на предлошка, replaced: cite web → Наведена мрежна страница)
с (→‎Електромагнетност: Јазична исправка, replaced: хеликсот → завојницата)
 
* Кога електричната енергија ([[конвенционална струја]]) тече во '''долга права жица''' создава кружни или цилиндрични магнетни полиња околу жицата според правилото на десна рака. Конвенционалната струја, што е спротивна на вистинскиот проток на електрони, е проток на позитивни полнежи долж позитивната Z-оска. Конвенционалната насока на магнетна линија е дадена со иглата на компасот.
* [[Електромагнет]]: Магнетното поле околу жицата е доста слабо. Ако ја свиткате жицата во десна рака (или лева рака), сите полеви линии во внатрешноста покажуваат во иста насока. Движењето на спиралата, не кружниот дел на струјата покажуваат кон позитивен Z.Бидејќи не постои магнетен монопол, полевите линии излегуваат од + Z, орбитираат околу надворешноста на хеликсотзавојницата, и повторно се враќаат на крајот во -Z. + Z е дефиниран како Северниот Пол. Ако ги виткате прстите на десната рака во насока на кружната компонента на струјата, вашиот десен палец укажува на Северниот Пол.
* [[Лоренцова сила]]: Ако позитивниот електричен полнеж се движи низ магнетно поле, тој добива сила според правилото на десната рака. Ако виткањето на вашите десни прсти претставува ротација од правецот на полнење се движи кон насоката на магнетното поле тогаш силата е во насока на вашиот десен палец. Бидејќи обвивката се движи, силата предизвикува патот на честичката да се витка. Силата на свиткување се пресметува со векторскиот крст. Ова значи дека силата на виткање се зголемува со брзината на честичката и силата на магнетното поле. Силата е максимална кога насоката на честичките и магнетните полиња се под прав агол, е помала во кој било друг агол и е нула кога честичката се движи паралелно со полето.