Разлика помеѓу преработките на „Камен од Палермо“

Додадени 75 бајти ,  пред 1 месец
(ситна поправка)
Каменот од Палермо и другите придружни фрагменти од Кралските хроники се витален извор за историјата на [[Старо Кралство|Старото Кралство,]] меѓу другото затоа што ги содржат имињата на членовите на кралските семејства во првите пет династии кои не се забележани на друг начин.
 
[[Ново Кралство|Новите]] египетски кралски списоци, како што се [[ТоринскиКралски Канонсписок од Торино|Торинскиот Канон]] (13 век п.н.е.) и Царскиот[[Кралски список од Абидос|Кралскиот список од Абидос]] (владеењето на [[Сети I]], 1294-1279 п.н.е.), го идентификуваат Менес (веројатно Нармер) (околу 3100 или 3000 п.н.е.) како прв крал на првата династија кој го обединил Египет. Сепак, списокот од ''Кралските хроники'' наведува некои претходни владетели на Горниот и Долниот Египет, веројатно од времето пред обединувањето на Египет. Поврзувањето на овие кралеви со историски личности останува контроверзно.
 
Древниот историчар [[Мането]] можеби користел информации слични на целата стела со Кралски хроники за да ја конструира својата хронологија на раните династии на Египет и да стане дел од неговата „Историја на Египет“, напишана во третиот век п.н.е. Сепак, најстариот список на кралеви кој е тесно поврзан со неговата работа (зачувана од подоцнежните писатели) е Торинскиот Канон.<ref>Tetley, C. (2014) ''[http://www.egyptchronology.com/vols-1--2.html ''The Reconstructed Chronology of the Egyptian Kings'']'', Vol I & II, Whangarei, New Zealand. {{ISBN|978-0-473-29338-3}}</ref>