Разлика помеѓу преработките на „Сехемхет“

Додадени 47 бајти ,  пред 1 месец
с (→‎Владее: Правописна исправка, replaced: два пати → двапати)
'''Сехемхет''' (исто така прочитано како '''Сечемчет''') бил [[Древен Египет|старо египетски]] крал ([[фараон]]) на [[Трета египетска династија|Третата династија]] за време на [[Старо Кралство|Старото Кралство]]. Се смета дека неговото владеење било од околу 2648 п.н.е. до 2640 п.н.е. Тој е исто така бил познат под неговото подоцнежно [[Традиција|традиционално]] име '''Џосер-тети''' и под неговото хеленизирано име '''Тиреис''' (од Мането, изведено од ''Тети'' во кралскиот список од Абидос). Веројатно бил брат или најстар син на фараонот [[Џосер]]. Малку е познато за овој фараон, бидејќи владеел само неколку години. Сепак, тој подигнал [[скалеста пирамида]] во [[Сакара]] и оставил зад себе добро познат затпис во камен, во Вади Магарах ([[Синајски Полуостров]]).
 
== ВладееВладеење ==
[[Податотека:Abydos_KL_03-03_n17.jpg|лево|мини|225x225пкс| КартушаКартуш со името '''Тети''' од Списокот[[Кралски насписок кралевиод воАбидос|кралскиот список од Абидос]].]]
Се верува дека траењето на владеењето на Сехемхет е 6 до 7 години. Кралскиот канон од Торино му припишува 6 години владеење на Сехемхет,<ref>Alan H. Gardiner: ''The Royal Canon of Turin'', Griffith Institute, Oxford 1997, {{ISBN|0-900416-48-3}}, Vol. 2.</ref> број што го предложи и Миријам Виса, врз основа на недовршената состојба на пирамидата на Сехемхет.<ref>Myriam Wissa: ''À propos du sarcophage de Sékhemkhet'', in: Catherine Berger: ''Études sur l'Ancien empire et la nécropole de Saqqâra dédiées à Jean-Philippe Lauer'', Orientalia Monspeliensia. Vol. 9, 2, Université Paul Valéry – Montpellier III, Montpellier 1997, {{ISBN|2-8426-9046-X}}, p. 445–448.</ref> Користејќи ја неговата реконструкција на [[Камен од Палермо|Каменот од Палермо]] (Петта династија), Тоби Вилкинсон му доделува на овој крал 7 години. Оваа бројка се базира на бројот на годишни регистри зачувани во Фрагментот од I, регистар V.<ref>Тоби Ах Вилкинсон: ''Кралските анали на древниот Египет: Каменот на Палермо и неговите асоцијативни фрагменти'' . Кеган Павле Интернационал, Лондон 2000, страна 115.</ref> Вилкинсон наведува дека „''оваа бројка е прилично сигурна, бидејќи кралската титула започнува веднаш по линијата на поделба што ја означува промената на владеењето“''.<ref>Тоби А.Х. Вилкинсон: ''Кралските анализи на Стар Египет: Каменот на Палермо и неговите асоцијативни фрагменти'' . Kegan Paul International, Лондон 2000, страна 79-80.</ref> Слично на тоа, грчкиот историчар Мането го наведува Сехемхет под името Тиреис, и покажува дека тој владеел 7 години. Спротивно на тоа, Набил Свеим предложил владеење од 19 години, бидејќи верувал дека Сехемхет може да биде ''Тосертасис'' споменат од Мането.<ref>Набил Свилим: ''Некои проблеми во историјата на третата династија'', археолошки и историски студии, том. 7, ZDB-ID 800015-3, Археолошко друштво на Александрија, Александрија 1983, стр. 221</ref> Меѓутоа, таквото долго владеење е во спротивност со недовршената состојба на закопаната пирамида и ова гледиште обично го отфрлаат египтолозите.
[[Податотека:Sekhemkhet_Seal.png|десно|мини|200x200пкс| Глинен печат од островот Елефантин, кој ги прикажува Хорусовото име и небти името на Сехемхет]]