Множина: Разлика помеѓу преработките

Додадени 2 бајти ,  пред 1 година
с
→‎Форми на множината во македонскиот јазик: Јазична исправка, replaced: патови → патишта
[проверена преработка][проверена преработка]
с (→‎Форми на множината во македонскиот јазик: Јазична исправка, replaced: мечови → мечеви)
с (→‎Форми на множината во македонскиот јазик: Јазична исправка, replaced: патови → патишта)
'''Обична множина''': Македонец - Македонци; граѓанин - граѓани, селанец - селани, скопјанец - скопјани, но Германец - Германци; Турчин - Турци; старец - старци; театар - театри; Грк - Грци; ден - дни, денови; смок - смоци, смокови; крст - крстови; леб - лебови; нож - ножеви; крај - краеви, но: кеј - кејови; крал - кралеви и кралови; зет - зетеви и зетови; меч - мечеви; ветар - ветрови; оган - огневи и огнови;<ref>[http://damj.manu.edu.mk/pdf/0011%20Makedonska%20gramatika-krume.pdf Круме Кепески, Македонска граматика, Државно книгоиздателство на Македонија, Скопје, 1946]</ref>
 
'''Збирна множина''': дол - долишта; крај - краишта; роб - робје; кол - колје; друм - друмје; камен - камење, камења; ремен - ремење, ремења итн.; град - градје; рид - ридје; пат - патје; паќе (=патовипатишта).
 
== Наводи ==