Разлика помеѓу преработките на „Падеж“

Одземени 97 бајти ,  пред 1 месец
Одбиена последната промена (од Braun100) и ја поврати преработката 4432600 на Bjankuloski06
с
Ознака: Отповикано
(Одбиена последната промена (од Braun100) и ја поврати преработката 4432600 на Bjankuloski06)
Ознака: Рачно отповикување
 
Кај флексичните јазици, именките се ''деклинираат'' во различни форми или '''морфолошки падежи''', кои ја назначуваат улогата на именката во реченицата. Морфолошките падежи се еден начин на назналување на '''граматички падеж'''; другите начини се наведени подолу. Морфолошките падежи обично се назначуваат со наставки, но во прилог на тоа, или наместо тоа, може да има и морфолошки модификации на именичната основа (погл. [[неконцентративна морфологија]], [[превој (лингвистика)|превој]] и [[преглас]]).
 
Падежи постојат во многу [[Индоевропски јазици]] како [[латински]], [[Германски јазик|германски]] и [[Санскрит]]; кај [[Дравидски јазици|дравидските јазици]] како [[Тамилски јазик|тамилски]]; во речиси сите [[уралски јазици]] како [[Фински јазик|фински]] и [[Унгарски јазик|унгарски]]; во [[Свахили]] и многу други. Првобитно и [[македонскиот јазик]] и [[Граматика_на_бугарскиот_јазик|бугарскиот јазик]] ималеимал сложен падежен систем кој бил наследен, преку [[Старословенски јазик|старословенскиот]], од [[Прасловенски јазик|прасловенскиот јазик]]; меѓутоа со тек на време овој систем бил напуштен. [[Староанглиски јазик|Староанглискиот]] имал опширен падежен систем. Во современата [[англиска граматика]], истата информација се пренесува преку [[збороред]]от и [[предлог|предлозите]], иако постојат некои остатоци од стариот систем (како „he“ наместо „him“; вид. [[Англиски деклинации]]).
 
Подолу стои пример за латинска деклинација, со зборот '''homo''' (човек).