Разлика помеѓу преработките на „Политичка кампања“

Нема измена во големината ,  пред 6 месеци
с
Јазично подобрување, replaced: донатор → дарител (4)
с (→‎Модерната технологија и Интернетот: Јазична исправка, replaced: веб-страните → мрежните страници)
с (Јазично подобрување, replaced: донатор → дарител (4))
 
===Финансирање на кампањата===
Техниките на финансирање вклучуваат : состанување на кандидатот со големи донаторидарители, испраќање директни молби до мали донаторидарители преку електронска пошта и "додворување" на групи на итереси, што може да резултира со трошење милиони од нивна страна, ако тоа е значајно за интересите на групата.
 
===Организација===
Мајор кампањите во САД( кои не го користат модерниот начин), често се многу подолги од оние во другите демократии. Кампањите започнуваат насекаде, неколку месеци до неколку години пред денот на изборите. Првиот дел од секоја кандидатска кампања е одлучување за почеток. Пред да одлучат да заапочнат, потенцијалните кандидати често разговараат со семејството, пријателите, професионални здруженија, општествени водачи и со водачите на своите политички партии. Кандидатите често се бираат од страна на политички партии или лоби-групи кои се заинтересирани за изгласување на политичари кои се нивни истомисленици. За време на овој период, лицата кои се заинтересирани за мандат ја разгледуваат способноста да ги спојат парите, организацијата и јавниот имиџ кои се потребни за да бидат изгласани. Многу кампањи немаат напредок, со што луѓето често се несигурни во способноста на кандидатот да победи на изборите. Сепак, некои кандидати сосема ги исцрпуваат ресурсите потребни за натпреварувачка кампања, продолжена со пишана кампања која не чини многу или неформална кампања создадена да ја зголеми јавната свест и поддршка за нивните позиции. Кога личноста одлучува да започне кампања се прави јавно известување. Известувањето може да содржи сè, од едноставна конференција за заинтересираните медиум до медиумски настан проследен со говор. Обично, на многу луѓе им е познато дека кандидатот ќе започне пред да се направи известувањето. Кампањите често се соопштуваат, а потоа само официјално започнуваат по некој месец откако започнала активната кампања. За да се биде воздржан за тоа дали кандидатурата е планирана или не, често е смилена стратегија од страна на потенцијалниот кандидат, или да го испита теренот или да го задржи медиумското внимание.
 
Еден од многуте важни аспекти на големата американска кампања е способноста да акумулира големи суми пари. Внатрешните членови во политичката партијата и донаторитедарителите, често ги проценуваат кандидатите врз нивната способност да собираат пари. Недоволното собирање пари подоцна може да доведе до проблем - донаторитедарителите да не сакаат да му даваат средства на кандидатот. Иста така, за време на овој период кандидатите патуваат во области каде што дејствуваат и се состануваат со гласачите, се обраќаат пред големи маси на луѓе, мали групи или дури и пред поединци. Ова им овозможува на гласачите да добијат подобра слика за тоа кој е кандидатот за кого читаат во весниците или го гледаат на телевизија. Учесниците во кампањата, често отпочнуваат скапи медиумски кампањи за да им го претстават кандидатот на гласачите, испраќаат доброволци во месните заедници да се состануваат со гласачите и да ги наговараат да го поддржат кандидатот. Дороволците, исто така се одговорни да ги идентификуваат поддржувачите, да ги распределуваат како доброволци или да ги регистрираат за гласање, ако не се претходно регистрирани.
 
Идентификацијата на поддржуважите ќе биде корисна подоцна, кога ќе се бројат нивните гласови. Понатаму во кампањата, кампањерите започнуваат скапа телевизиска, радио и директна кампања по електронска пошта, со цел да се убедат гласачите да го поддржат кандидатот, го засилуваат внатрешното членство координирајќи ги своите доброволци со полна сила, за да победат на изборите. Гласањето во САД често започнува со недели пред општите избори со што поштенските гласачки ливчиња се користат како вообичаен гласачки метод. Кампањите за спореден мандат можат да се релативно едноставни и не скапи - обраќање кон локални весници, давање потписи, поздравување на луѓето на локалните плоштади.