Клонирање: Разлика помеѓу преработките

Додадени 28 бајти ,  пред 1 година
с
Јазично подобрување, replaced: донор → дарител (6), Донор → Дарител
[проверена преработка][проверена преработка]
с (Правописна исправка, replaced: едход → етход (3))
с (Јазично подобрување, replaced: донор → дарител (6), Донор → Дарител)
 
=== Јадрово пресадување ===
Во секоја [[клетка|животинска клетка]] се наоѓа [[клеточно јадро|јадро]], во кое пак се наоѓаат сите наследни особини, зачувани во DNA. Од секоја клетка на организмот може да се отстрани јадрото и да биде пренесено во неоплодена [[јајце клетка]], од која исто така е отстрането јадрото. Со мал електрошок новото јадро и јајце клетката се спојуваат создавајќи вештачко оплодена јајце клетка, која ја има способноста на делба. Во понатамошниот процес, ембрионот ќе биде пренесен во матката на таканаречен сурогат. Доли е на овој начин создадена. Клонот е идентичен со доноротдарителот на клеточното јадро. Во 1952 година Роберт Бригс и Томас Кинг први направиле вакво преадување.
=== Техника на збратимување ===
Оваа техника може да се сретне и во природата. Ембрионот во ран стадиум се дели во две помали ембриони. Клетките се делат со помош на [[смеса|хемиска смеса]] која ќе биде додадена на зиготот и го уништува заштитниот слој на зиготот. Потоа се додава друга хемиска смеса која создава нов заштитен слој околу двете помали ембриони. На овој начин во природата настануваат [[еднојајчени близнаци]]. Клонирани се повеќе цицачи со оваа техника, но не е познато дали е можно да се клонираат луѓе со оваа техника бидејќи намерно биле користени „заболени“ клетки кои се уништуваат после пет делења.
=== Рослин техника ===
Оваа техника го носи ова име во чест на [[Рослинскиот институт]] во [[Шкотска]]. Создавање на клон од возрасно животно се прави поинаков начин, со помош на [[нуклеарна трансфузија]]. При овој процес донордарител – клетка се вметнува во јајце клетка. Претходно јадрото на јајце клетката е отстрането. Потоа во донордарител – клетката се додава материја која го забрзува клеточниот развиток. ДонорДарител – клетката потоа на вештачки пат се става во G0 фаза, мировна фаза на клетките, при што не настанува клеточно делење. Јајце клетката и донордарител – клетката се спојуваат поради додадените материи кои се залепени за [[клеточна мембрана|клеточните мембрани]]. Потоа клетките се пренесуваат во електрично поле и со мал електричен шок се оштетуваат мембраните таму каде што се судираат. Со обновување на клеточните мембрани, тие се спојуваат при што настанува една клетка. Исто така, со електричниот шок клетката излегува од мировната фаза и се активира за делба.
=== Хонолулу техника ===
Освен Рослин техниката за клонирање на клетки на возрасни животни, постои и Хонолулу техниката. При процесот на клонирање се пресади јадрото на една клетка во друга јајце клетка со претходно отстрането јадро. Со Хонолулу техниката за првпат научници успеале да клонираат [[глувци]], кои многу потешко се клонираат во споредба со овци поради тоа што при спојување на клетките тие одма почнуваат со делба, додека кај овци клеточната делба почнува дури со електричниот шок. Откако јадрото на донордарител - клетката ќе биде вметнато во јајце клетката, потребни се околу триесет минути за да јајце клетката го прифати новото јадро. По четири часа споените клетки се ставаат во хемиска смеса која го стопира создавањето на поларните тела. Поларните тела се клетките – ќерки на јајце клетката во кои се наоѓаат половината на [[хромозоми]]те на јајце клетката, за да другата половина на хромозоми јајце клетката ги прими од [[сперма]]та. При клонирање мора да се стопира создавањето на поларните тела бидејќи во тој процес нема присуство на сперма и поради тоа што клетката би ги примила половината од хромозомите. По ова, споените клетки се делат неколкупати. Тогаш настанува ембрион кој може да биде вметнат во [[матка]]та на било кој глушец.
 
== Разлики помеѓу два исти клона ==
 
== Доли ==
Во Шкотска било за првпат успешно клониран организам, овцата Доли. Доли немала татко, но имала повеќе мајки. Доли е клон, идентична копија од нејзината мајка – донатор. За некои видови тоа е нормално, но за цицачите тоа не е. Пред успешно да се пресади јадрото од донатор – клетката во јајце клетката, претходеле 276 неуспрешни обиди. Доли е направена во лабораторија. Од само една клетка на виметото, со помош на техника на јадрово преасдување шкотските научници успеале да ја создадат Доли. Доли е идентична со нејзината мајка – донордарител, а сосема различна од мајката во чија матка се наоѓаше цели пет месеци.
 
== Клонирање луѓе ==