Разлика помеѓу преработките на „Александра Никитична Аненскаја“

нема опис на уредувањето
(Создадено преведувајќи ја страницата „Alexandra Nikitichna Annenskaya“)
 
{{Инфокутија Писател|image=Алекса́ндра Ники́тична А́нненская.jpg|caption=}}'''Александра Никитична Аненскаја''' ( {{Lang-ru|Алекса́ндра Ники́тична А́нненская}} ), (11 јули 1840 година - 19 мај 1915 година) била [[Руска Империја|руски]] преведувач и писателписателка, којкоја пишувалпишувала феминистички романи за млади девојки.
 
== Животот ==
Се омажила за Николај Аненски во 1866 година.
 
Тој бешебил уапсен и таа служешеласлужела со него. Во меѓувреме, нејзиниот прв роман бил „Германски учител“ и бил објавен во „Семејство и училиште“ во 1871 година. Таа ги напишала повеќето статии што биле објавени во списанието до 1886 година. Нејзината најпопуларна приказна била „Еден сопствен начин“, во кој се појавува една млада девојка нејзината сопствена цел откако ќе биде принудена да се грижи за друго помладо дете. Многу од нејзините приказни имаа морални пораки.
 
Во 1873 година, таа постигнала успех со верзијата на ''[[Робинзон Крусо|Робинсон Крусо]]'' и преведувала приказни од [[Марк Твен]], Етел Војнич, Мери Вард и [[Херберт Џорџ Велс|ХГХ.Џ. Велс]] . <ref name="Ledkovskai͡a-Astman1994">{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=lI4hPO8u3ecC&pg=PA27|title=Dictionary of Russian Women Writers|last=Marina Ledkovskai͡a-Astman|last2=Charlotte Rosenthal|last3=Mary Fleming Zirin|publisher=Greenwood Publishing Group|year=1994|isbn=978-0-313-26265-4|pages=30–31}}</ref> Во 1890-тите таа се занимавала со биографии описи за животот на луѓе како [[Чарлс Дикенс]], <ref name="Hollington2013">{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=PXxvAAAAQBAJ&pg=PA648|title=The Reception of Charles Dickens in Europe|last=Michael Hollington|date=29 August 2013|publisher=A&C Black|isbn=978-1-62356-076-8|pages=648–}}</ref> [[Жорж Санд|орџ Санд]] и [[Николај Гогољ|ГогоogГогољ]] . Таа исто така ги опишала експлоатациите на истражувачите и моделите на пример како [[Мајкл Фарадеј]], [[Џорџ Вашингтон|Georgeорџ Вашингтон]] и [[Бенџамин Френклин]] .
 
Аненскаја починала во [[Санкт Петербург]] во 1915 година. <ref name="Ledkovskai͡a-Astman1994">{{Наведена книга|url=https://books.google.com/books?id=lI4hPO8u3ecC&pg=PA27|title=Dictionary of Russian Women Writers|last=Marina Ledkovskai͡a-Astman|last2=Charlotte Rosenthal|last3=Mary Fleming Zirin|publisher=Greenwood Publishing Group|year=1994|isbn=978-0-313-26265-4|pages=30–31}}<cite class="citation book cs1" data-ve-ignore="true" id="CITEREFMarina_Ledkovskai͡a-AstmanCharlotte_RosenthalMary_Fleming_Zirin1994">Marina Ledkovskai͡a-Astman; Charlotte Rosenthal; Mary Fleming Zirin (1994). [https://books.google.com/books?id=lI4hPO8u3ecC&pg=PA27 ''Dictionary of Russian Women Writers'']. Greenwood Publishing Group. pp.&nbsp;30–31. [[ISBN]]&nbsp;[[Специјално: BookSources / 978-0-313-26265-4|<bdi>978-0-313-26265-4</bdi>]].</cite></ref>