Картографска проекција: Разлика помеѓу преработките

с
Правописна исправка, replaced: цилиндер → цилиндар (2)
[проверена преработка][проверена преработка]
с (oтстранета Категорија:Описна геометрија со помош на HotCat)
с (Правописна исправка, replaced: цилиндер → цилиндар (2))
 
 
==Конформни картографски проекции==
Кај конформните проекции нема деформации во аглите, но има во површините и [[должина|должините]] (се нарекуваат аголни проекции). [[Напоредник|Напоредниците]] и [[меридијан|меридијаните]]ите се сечат под прав агол, а [[Азимут|азимутитеазимут]]ите одговараат на вистинските во природата. Значајни се Гаус-Кригерова за [[Топографска карта|топографски карти]], Меркаторова за поморски и Ламбертова за воздухопловни карти.
 
==Еквивалентни картографски проекции==
Кај еквивалентните картографски проекции се задржува еднаквоста на површините, но има значителни деформации на аглите и должините. Погодни се за прикажување на вистинските површини на [[Континент|континентитеконтинент]]ите. Од овој вид, значајни се Сансоновата и Боновата проекција.
 
==Произволна картографска проекција==
[[Image:Usgs map traverse mercator.PNG|right|thumb|350px|Гаус-Кригерова проекција]]
Произволните картографски проекции се средина меѓу деформациите на конформните и еквивалентните и се користи за изработување на [[Меѓународна карта на светот|меѓународната карта на светот]].
 
Според методот на пресликување, картографските проекции може да бидат: цилиндрични, конусни, азимутни и произволни.
 
==Гаус-Кригерова проекција==
Гаус-Кригеровата проекција спаѓа во групата напречни цилиндрични конформни проекции, кај која Земјата се смета за [[вртење|вртежен]] [[елипсоид]]. Земјата го допира цилиндеротцилиндарот по еден допирен меридијан. Деформациите кај оваа проекција се зголемуваат со оддалечување од допирниот меридијан.
 
==Меркаторова проекција==
[[Image:Usgs map mercator.svg|frame|right|Меркаторова цилиндрична проекција.]]Меркаторовата проекција е конформна (аголна). Земјата го допира цилиндеротцилиндарот на [[Екватор|екваторотекватор]]от. Мрежата од напоредници и меридијани се неправилни правоаголници, а деформациите се зголемуваат кон половите. Проекцијата не се користи за картирање на области кои се наоѓаат над 80 степени северна и јужна [[географска ширина]].
 
==Државна картографска проекција==